Παρασκευή 29.03.2024
More

    Απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια

    Καθησυχαστική η επιστημονική κοινότητα

    Παρά την… τρομολαγνεία που κυριαρχεί και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες μετά τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική, κρατώντας χαμηλούς τόνους, ειδικά στη συζήτηση για το εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού.

    Ενώ είναι προφανές, ότι πέραν των επιστημονικών προσεγγίσεων εξελίσσεται παγκοσμίως ένας «πόλεμος» των εταιρειών παραγωγής των εμβολίων για το ποιο εμβόλιο είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικό, οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν, πως αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουν μπει σε κυκλοφορία και εκείνα που θα ακολουθήσουν είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους, απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού.

    Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η Εύη Ντζάνη, αναπλ. καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας που σε δηλώσεις της στο ITV, τόνισε, πως η ανησυχία των πολιτών είναι αναμενόμενη, μετά το σάλο που προκλήθηκε κυρίως στο Ην. Βασίλειο λόγω της παράλληλης ανίχνευσης του στελέχους και της αδυναμίας διαχείρισης της πανδημίας.

    «Το αναμένουμε να υπάρχουν μεταλλάξεις γιατί αυτό γίνεται με όλους τους ιούς, όμως απαιτείται στενή παρακολούθηση, αλλά χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την πανδημία. Τα χαρακτηριστικά των μεταλλάξεων είναι ίδια στη βάση τους, επομένως τα εργαστηριακά δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια δείχνουν, ότι αυτά μας προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή, είναι να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη στο μέγιστο δυνατό επίπεδο», ανέφερε η κα Ντζάνη.

    Ακόμη όμως και στο σενάριο, που ένα από τα νέα στελέχη του ιού, τελικά επικρατήσει, αυτό θα σημαίνει, ότι ο πλανήτης θα ξεκινήσει από το μηδέν, να αντιμετωπίζει την πανδημία;

    «Θα πηγαίνουμε με σενάριο δεδομένων. Αν κάνουμε τη γρήγορη ανίχνευση των νέων στελεχών, θα τροποποιούμε τα εμβόλια, επομένως δε θα έχουμε πρόβλημα. Αν αντιμετωπίσουμε την πανδημία σας ένα μαύρο κουτί, θα είμαστε στο έλεος του ιού. Αν παρεμβαίνουμε διαρκώς, όπως κάνουμε τώρα, δε θα έχουμε το φαινόμενο οι όποιες μεταλλάξεις να μας απασχολούν από την αρχή. Η πανδημία είναι σαν ένας αγώνας μπάσκετ. Τώρα, βρισκόμαστε στο δεύτερο ημίχρονο και ο ιός παρατάσσεται με νέους παίκτες. Κι εμείς όμως από την άλλη, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε, γιατί έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο, που είναι το μεγαλύτερο όπλο», πρόσθεσε.

    Να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις

    Η Αττική αυτή την περίοδο μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο και έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Ερωτηθείσα για τους λόγους που αυτή η έξαρση παρατηρείται σε μεγάλα αστικά κέντρα, η κα Ντζάνη, εκτός από τις προφανείς αιτίες, που είναι η έντονη κινητικότητα, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας, πρόσθεσε, ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η κοινωνική ανομοιογένεια.

    «Στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχει η έννοια της συναρμογής της κοινότητας, που υπάρχει στην επαρχία. Είναι ένα δύσκολο περιβάλλον, και όπως στην Αττική, είναι εύκολο να γίνει μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα να διασπείρονται και γρηγορότερα οι μεταλλάξεις των στελεχών του ιού», κατέληξε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ