Τετάρτη 02.12.2020
More

  Απομακρύνεται η επιλογή του αγωγού για φυσικό αέριο

  Φυσικό αέριο στην Ήπειρο τουλάχιστον από τον αγωγό που είχε σχεδιαστεί παλιότερα, δεν θα φανεί στον ορίζοντα.

  Ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη των δικτύων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2021-2030 και στα «έργα που απεντάσσονται» από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 περιλαμβάνεται και το έργο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή – Θεσπρωτία (τμήμα ενταγμένο στο ΕΣΦΑ)», το οποίο είχε περιληφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020- 2029 ως προγραμματισμένο έργο εκτός τριετούς περιόδου ανάπτυξης.

  Το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2010 – 2014 (ΦΕΚ Β’ 1399/16.06.2011) και παρέμεινε από τότε σε όλα τα Προγράμματα Ανάπτυξης, όντας μέρος  του Έργου Επαυξημένης Δυναμικότητας Ελλάδα- Ιταλία που ξεκίνησε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από χρήστη τον Μάιο 2017, που ωστόσο δεν συνεχίστηκε.

  Όπως αναφέρεται, το έργο παρέμεινε για περίπου 10 χρόνια στα προγράμματα χωρίς να προχωρήσει σε κατασκευή, ενώ δεν υπάρχει καμία  ένδειξη ότι οι συνθήκες για αυτή θα καλυφθούν στο άμεσο μέλλον.

  Εάν ξαναεμφανιστεί ενδιαφέρον για το έργο, ο ΔΕΣΦΑ θα το  αξιολογήσει  σύμφωνα  με  το Ευρωπαϊκό και  Ελληνικό  ρυθμιστικό  πλαίσιο  και  θα  προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

  Ο αγωγός αυτός αποτέλεσε και το βασικότερο εργαλείο σε επίπεδο σχεδιασμού για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, από τον οποίο δυνητικά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τοπικά σχέδια.

  Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας αναπτύχθηκαν άλλες επιλογές όπως ο αγωγός TAP που παρακάμπτει την Ήπειρο από τον Βορρά, ενώ δεν έχουν προωηθηθεί για υλοποίηση άλλοι σχεδιασμοί όπως ο αγωγός East Med που έχει συμφωνηθεί σε διακρατικό επίπεδο, αλλά απέχει ακόμα πολύ από ένα σχέδιο υλοποίησης.

  Οπότε, για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον κι αν δεν αλλάξει κάτι σε επίπεδο οικονομικό ή γεωπολιτικό φαίνεται ότι η επιλογή ενός αγωγού, δεν θα είναι διαθέσιμη για την Ήπειρο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Πέτσας για παράταση lockdown: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο»

  Παράταση του lockdown προανήγγειλε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σημερινές δηλώσεις του

  Σειρά πήραν τα πλατάνια στην Βορ. Ηπείρου

  Μετά τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, σειρά πήραν τρία ακόμη μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος δένδρα, στη νησίδα της Βορ. Ηπείρου

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου

  «Λυγίζουν» από τα βάρη οι επιχειρήσεις

  Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.