Τρίτη 02.03.2021
More

  Αρνητική γνωμοδότηση για τα βιορευστά στον Λύγγο

  Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00 KWe, με καύση βιορευστών σε αγροτεμάχια στην τοπική κοινότητα Λύγγου του Δήμου Ζίτσας.

  Κατά την εκτενή συζήτηση του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. που έγινε χτες, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, σημείωσε πως η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής βασίζεται, όπως σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση, στην έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

  Σε αυτή, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνεται, εκφράζονται παρατηρήσεις για την προμήθεια της πρώτης ύλης (βιοέλαια), για ελλείψεις στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΚΑ 130206 και 150202), ενώ υποεκτιμούνται τα στοιχεία της αέριας ρύπανσης.

  Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξηγώντας την θέση της, τόνισε τα εξής: «Όσο και αν είμαστε εξωστρεφείς, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να δεχόμαστε βιοαπόβλητα από άλλες περιοχές. Γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει παραγωγή τέτοιων βιοαποβλήτων στην περιοχή της Ηπείρου. Η άρνησή μας οφείλεται, με βάση την εισήγηση της Υπηρεσίας, αφενός γιατί δεν καλυπτόμαστε στα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ότι θα διαχειριστούμε εμείς αυτό που υπάρχει στα πέριξ. Επίσης, θα πρέπει να διατρανώσουμε ότι η γνωμοδότηση ενός τόσο σημαντικού οργάνου, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά κατά την αδειοδότηση των έργων. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε».

  Επίσης, υπογράμμισε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως σε έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Όμως, η τελική της απόφαση στηρίζεται στις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

  Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί του περιεχομένου Μ.Π.Ε. για τα έργα:
  -«Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.000 πτηνά πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Καλαμάκι», Τ.Κ. Ανέζας, Δ.Ε Αμβρακικού, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» (θετική γνωμοδότηση)
  -«Αναβάθμιση της υφιστάμενης Γ.Μ. 150 kV, Υ/Σ Ιωάννινα Ι – Υ/Σ Ηγουμενίτσας», στο Δήμο Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων και στους Δήμους Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό όρους θετική γνωμοδότηση).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ