Τετάρτη 29.05.2024
More

  Αυστηρότεροι κανόνες στις πύλες εισόδου της χώρας

  Έστω και με καθυστέρηση, έστω μετά την πίεση των τοπικών φορέων, των πολιτικών παραγόντων, αλλά και υπό την πίεση των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τη σημασία που έχει για την προστασία της δημόσιας υγείας, η εντατικοποίηση και ο συστηματικός υγειονομικός έλεγχος στα χερσαία σύνορα με τη γειτονική Αλβανία.

  Ήταν αυταπόδεικτο άλλωστε το πρόβλημα που δημιουργούνταν, όταν στους πρώτους 860 τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους είχαν ανακοινωθεί επισήμως οκτώ θετικά κρούσματα στην Κακαβιά ενώ στο σύνολο των 2000 περίπου ελέγχων που έγιναν αρχικά είχε ανακοινωθεί ένας αριθμός 23 θετικών κρουσμάτων, τα οποία όμως ουδέποτε ταυτοποιήθηκαν, αφού δεν γινόταν αναλυτική καταγραφή των ατόμων.

  Από την Τετάρτη το πρωί όμως, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί στο τελωνείο της Κακαβιάς διενεργώντας καθολικούς και όχι αποσπασματικούς ελέγχους στο σύνολο εκείνων που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Αλβανία.

  Η αναγνώριση της επικινδυνότητας της κατάστασης αφενός προήλθε από τις ανακοινώσεις της Τρίτης από τον Νίκο Χαρδαλιά και επιβεβαιώθηκαν ακόμη περισσότερο από τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα χερσαία σύνορα της χώρας, κάνοντας λόγο για μία σημαντική εστία ανησυχίας.

  «Η ανησυχία αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα».

  «Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από την Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό», τόνισε ο κ. Πέτσας, που παράλληλα ανακοίνωσε, ότι αντίστοιχοι κανόνες λειτουργίας με αυτούς της Κακαβιάς θα ισχύσουν από σήμερα και στις άλλες πύλες εισόδου της χώρας, με εξαίρεση τον Προμαχώνα.

  «Η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο (σ.σ σήμερα) το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

  Τρεις πηγές ανησυχίας για την εξάπλωση της πανδημίας

  Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας για την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού:

  – Οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών κι όσων από τις χώρες της Βαλκανικής έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. «Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα», είπε.

  – Οι συναθροίσεις ορθίων στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. «Κάποιοι αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις, δεν νοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς, και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, και στη διασκέδαση» επεσήμανε.

  – Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  «Και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα» είπε ο κ. Πέτσας.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ