Παρασκευή 19.04.2024
More

    Σε επιφυλακή για τη μετάδοση του καταρροϊκού πυρετού

    Τεταμένη θα πρέπει να έχουν την προσοχή τους, οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων προβάτων και βοοειδών και στην Ήπειρο, μετά την επιβεβαίωση ύπαρξης εστιών καταρροϊκού πυρετού σε εκμεταλλεύσεις στις ΠΕ Κοζάνης και Καστοριάς αντίστοιχα.

    Μία κατάσταση που έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου, ενώ με απόφαση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τμήματα των Π.Ε Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οριοθετούνται ως «ζώνες προστασίας και επιτήρησης».

    Η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Ντόντορου σε χθεσινές της δηλώσεις, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη τήρησης και λήψης όλων των προληπτικών μέτρων από τους κτηνοτρόφους.

    Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων και προκειμένου να προστατευθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της Ηπείρου υα προβλεπόμενα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται για να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση του πυρετού.

    Τα μέτρα αυτά θα πρέπει σίγουρα να εφαρμόζονται παντού, κυρίως όμως σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη παρουσία κουνουπιών, που είναι βασικός φορέας μετάδοσης του πυρετού, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δίνεται με σχετική ενημέρωση των υπηρεσιών και από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους για επικείμενη μετακίνηση των κοπαδιών τους.

    Τα προληπτικά μέτρα

    Συγκεκριμένα  τα μέτρα αφορούν:

    Ψεκασμό για προληπτικούς λόγους  των ζώων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Τα εν λόγω σκευάσματα θα προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι με κτηνιατρική συνταγή και θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της εκμετάλλευσης. Σε περίπτωση εκτροφών που παραδίδουν γάλα, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο χρόνο αναμονής του φαρμάκου στο γάλα.

    Ψεκασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά των στάβλων και του περιβάλλοντος χώρου τους.

    Απομάκρυνση των εστιών  ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

    Τακτικό Καθαρισμό και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων, προσοχή στην κόπρο.

    Καθημερινό έλεγχο των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

    Απομόνωση ασθενών ζώων σε ξεχωριστό χώρο.

    Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.

    Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες – Ενημέρωση Κτηνιατρικών Αρχών – Επίσημα Έγγραφα (Υγειονομικά Πιστοποιητικά) – Ταυτοποίηση ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους.

    Ενημέρωση κτηνοτρόφων

    Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

    Τηλέφωνα επικοινωνίας:

    Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου: Αικατερίνη Ντόντορου  2651087152

    Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας: Άγγελος Μανώλης              2681364451

    Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας : Κωνσταντίνος Μανώλης   2665360192

    Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων: Ευθαλία Οικονόμου          2651087159

    Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας : Θεοφάνης Φάης               2682031215

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ