Πέμπτη 28.03.2024
More

    Αυξημένη επαγρύπνηση, για να μη γίνουν λάθη

    Προβληματίζει η χαλάρωση των Ελλήνων και η παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια.

    Ο συνδυασμός της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της χαλάρωσης που παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τη δεδομένη χρονική στιγμή την επιστημονική κοινότητα, μπροστά στον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου κύματος κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι.

    Τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο ανησυχητικά, αφού και ο δείκτης μεταδοτικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και ο συνολικός αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται ελεγχόμενος.

    Από την άλλη όμως, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, για να μη γίνουν λάθη και να μη δοθεί χώρος στον ιό να επανακάμψει.

    Η ίδια μάλιστα χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμο το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς το διάστημα αυτό ο πληθυσμός που θα βρίσκεται στη χώρα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την περίοδο της έναρξης των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου.

    «Σήμερα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, όμως αυτό ισχύει μέχρι νεωτέρας και δεν είναι κάτι στατικό. Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση. Μας προβληματίζει πάρα πολύ η έντονη δραστηριότητα του ιού στις γειτονικές χώρες και δη σε αυτές με τις οποίες έχουμε χερσαία σύνορα. Η χαλάρωση των πολιτών ήταν αναμενόμενη μετά το διάστημα του εγκλεισμού, αλλά ό,τι μας ζητείται να κάνουμε τώρα, είναι πολύ ευκολότερο από ό,τι κληθήκαμε να κάνουμε το πρώτο διάστημα», σημείωσε αρχικά.

    Παραμένει η χαμηλή διασπορά

    Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο προΐσταται η κα Ντζάνη υλοποιεί μία σειρά ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών, συμμετέχοντας και σε αντίστοιχα ερευνητικά πεδία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Μία από τις ερευνητικές δραστηριότητες τοπικού επιπέδου είναι και η επιτήρηση των λυμάτων στην πόλη των Ιωαννίνων, με τις αναλύσεις να επιβεβαιώνουν, όπως ανέφερε, τη χαμηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Θα ήταν άλλωστε πολύ περίεργο να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που καταγράφονται με τους μοριακούς ελέγχους και στην κλινική πράξη», σημείωσε.

    Δεν ήταν θέμα τύχης

    Αναφορικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρας αλλά και σε τοπικό επίπεδο, η κα Ντζάνη τόνισε, ότι αυτά δεν οφείλονται στην τύχη.

    «Ήταν μία τεράστια προσπάθεια της Πολιτείας και των πολιτών. Οι εικόνες της άδειας πόλης, όπου δεν κυκλοφορούσε κανείς και όλοι ήταν στον μικρόκοσμό τους, προσέχοντας, είναι εικόνες που θα μας συνοδεύουν για πάντα, γιατί ήταν ηρωικό και καθόλου εύκολο. Δεν το έκαναν πολλές χώρες αυτό και όσες το έκαναν, το έκαναν υπό τη βαριά σκιά του θανάτου», πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας, ότι στην περίοδο αυτή αναδείχθηκε και ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας που κατάφερε να τροποποιήσει το αντικείμενό της για να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, να ανταποκριθεί στις αυξημένες και πρωτόγνωρες απαιτήσεις.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ