Κυριακή 25.07.2021
More

  Χωρίς πολλές βροχές πέρασε ο Χειμώνας

  Μειωμένο σε ποσοστό 50% ήταν το ποσοστό βροχόπτωσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων τους τρεις μήνες του χειμώνα, σε σχέση με τα συνήθη ποσοστά βροχής την ίδια περίοδο.

  Το στοιχείο αυτό από την ανάλυση των μετρήσεων και καταγραφών του Μετεωρολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου έρχεται να επιβεβαιώσει την γενική εικόνα για τους τρεις μήνες του χειμώνα, από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, που δεν ήταν καθόλου βροχεροί, ενώ τα χιόνια ελάχιστα έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά.

  Οι φετινές τιμές πάντως απέχουν κατά πολύ από το να χαρακτηριστούν ιστορικές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περίοδοι, με ακόμη μικρότερα ποσά βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
  Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έπεσαν 200 χιλιοστά βροχής λιγότερα από ό,τι συνήθως καταγράφηκαν δηλαδή 204 χιλιοστά βροχής έναντι 411 χιλιοστών, που είναι η μέση τιμή.

  Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 134 χιλιοστά, τον Ιανουάριο μόλις 14 και τον Φεβρουάριο 56 χιλιοστά.
  «Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετοί χειμώνες κατά τους οποίους έχουν σημειωθεί στα Γιάννενα ύψη βροχής ακόμη και κάτω από τα 100 χιλιοστά, όπως τις περιόδους 1988 – 89 και 1992 – 93.Τα μειωμένα ποσοστά βροχόπτωσης έχουν ως φυσικό επακόλουθο τα μειωμένα ποσοστά χιονόπτωσης στα ορεινά, που αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί έτσι δεν ενισχύεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

  Έχουμε όμως μπροστά μας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που είναι βροχεροί μήνες συνήθως και ευελπιστούμε, ότι οι βροχές που θα έρθουν, θα καλύψουν ένα μέρος της απώλειας τους τρεις μήνες του χειμώνα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.
  Αξιόλογες μεταβολές επίσης δεν καταγράφονται ούτε στη μέση θερμοκρασία τους τρεις μήνες του χειμώνα, που ήταν 5,7 βαθμούς Κελσίου, έναντι 5,6 βαθμών που είναι η μέση τιμή.
  Τέλος, τους τρεις μήνες του χειμώνα η θερμοκρασία έπεσε τις πρωινές ώρες κάτω του μηδενός 48 ημέρες, λίγες ημέρες παραπάνω από ό,τι καταγράφεται συνήθως, με τη μέση τιμή να είναι 38.
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ