Πέμπτη 11.08.2022
More

  Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- «Άμεσα μέτρα στήριξης πριν να είναι αργά για την οικονομία»

  Σοβαρά μέτρα στήριξης προκειμένου να στηριχτούν οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε ο κ. Δ. Δημητρίου

  Σοβαρά μέτρα στήριξης προκειμένου να στηριχτούν οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Δημητρίου λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε πολλά λουκέτα και χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες».

  Ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση ενώ είπε ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης -που παρουσιάζει αυξημένα έσοδα το πρώτο τρίμηνο- δείχνουν ότι «η κυβέρνηση κερδοσκοπεί έναντι των πολιτών της» Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός ανήλθε τον Μάιο στο 11,3%, από 10,2% τον Απρίλιο. «Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη η οποία καθώς φαίνεται θα είναι και πιο αρνητική τους επόμενους μήνες και πάνω από το 12,5%» επεσήμανε.

  Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις αυξήσεις που είναι υπέρογκες οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο το σύνολο σχεδόν των πολιτών «Ο ηλεκτρισμός ακρίβυνε κατά 80,2%, το φυσικό αέριο κατά 172,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 36,6%, ψωμί και δημητριακά έχουν ακριβύνει κατά 13,4%, κρέατα κατά 13,8%, γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,1, έλαια και λίπη κατά 23,2%, φρούτα κατά 10,8%, λαχανικά κατά 13%. Και βέβαια σε όλα τα παραπάνω υπολογίστε και το υψηλό και δυσβάστακτο κόστος παραγωγής στις μονάδες τους πρωτογενούς τομέα αλλά και τις μεταποίησης.

  Επιπροσθέτως υπολογίστε και τις άλλες ανάγκες των ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων όπως ΕΝΦΙΑ ,Επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλες. Δεν μπορεί κανείς λοιπόν σήμερα και πόσο μάλλον η κυβέρνηση, να κλείνει τα αυτιά στα προβλήματα κυρίως της μικρής και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με δεδομένο μάλιστα ότι εκτός από τα

  παραπάνω έχουν να πληρώνουν και τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στον covid και που η κυβέρνηση δεν τα ρυθμίζει με έναν γενναίο και αυτοτελή τρόπο. Η κυβέρνηση θεωρεί από την πλευρά της ότι έχει δώσει λύσεις, εμείς όμως επιμένουμε ότι λειτουργεί με ημίμετρα και δεν μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα».

  Αναφορικά με τις λύσεις επανέλαβε ότι έχουν προτείνει μείωση των φόρων και του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά ενώ ζήτησαν να επιβληθεί πλαφόν στην λιανική τιμή των καυσίμων και μια άλλη σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με τα χρέη των επιχειρήσεων αλλά και τα ταμεία. «Εύχομαι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί η κυβέρνηση να αντιληφθεί την πραγματικότητα διότι η Ελλάδα είχε βγει από μια δύσκολη 10ετία κρίσης και πολύ φοβάμαι πως μη ακόμη

  ενεργή γενιά επαγγελματιών και όχι μόνο, θα χαθεί ψάχνοντας να  ανακαλύψει λύσεις επιβίωσης μέσα σε νέα μνημόνια κάτι το οποίο απεύχομαι» κατέληξε.

  Δοθείσης της ευκαιρίας ρωτήθηκε και για το πρόσφατο ταξίδι στην γειτονική Αλβανία, στο Δυρράχιο μετά από σχετική πρόκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου της περιοχής. Ο κ. Δημητρίου μίλησε για τις νέες δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται με την γειτονική χώρα «είδαμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για εξαγωγικές δραστηριότητες. Το φθινόπωρο αναμένεται να μας επισκεφθεί αντιπροσωπεία από την γειτονική χώρα ενώ είναι στις προθέσεις η υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας».

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ