Κυριακή 25.09.2022
More

  Δεκάδες φάρμακα σε έλλειψη

  Πολλές είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα σε ασθενείς που αναγκάζονται είτε να αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή είτε να περιμένουν μέχρι να βρεθεί το φάρμακο.

  Τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και οι κατά τόπου Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν θέσει το θέμα της έλλειψης σε φάρμακα μεγάλη ζήτησης και ζητούν την λήψη μέτρων.

  Όπως αναφέρει μιλώντας στο φακό του ITV ο ταμίας του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μπουσβάρος, τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη είναι πολλά και αφορούν πολλές και διαφορετικές νόσους.

  «Η τιμή πώλησης…»

  Τα φάρμακα που παράγονται από πολυεθνικές εταιρείες πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον των εταιρειών που προτιμούν να διαθέσουν τα φάρμακα σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα.

  Ο ΕΟΦ το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε έκδοση λίστας απαγόρευσης εξαγωγών ώστε με τον τρόπο αυτό να περιορίσει τις ελλείψεις και να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασθενείς. «Όταν είχε τεθεί η απαγόρευση σε ισχύ είχε λυθεί το θέμα με την επάρκεια και είχε αποκατασταθεί η προμήθεια. Τώρα, όμως αυτή η απόφαση τέθηκε σε αναστολή και έχουμε εκ νέου πρόβλημα με την διάθεση πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων» τόνισε ο κ. Μπουσβάρος.

  Στο μεταξύ και ενώ αναμένουν να δουν τι θα γίνει με την κατάσταση, οι φαρμακοποιοί, δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τους ασθενείς τους, αναζητώντας τα είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο.

  Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά επιδεινώνεται ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Προσπαθούμε ο ένας με τον άλλον συνάδελφο να βρούμε τα φάρμακα για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς» επισημαίνει ο κ. Μπουσβάρος.

  Συνήθεια τα self test

  Την ίδια ώρα αυξημένη είναι η ζήτηση σε self τεστ στα φαρμακεία ενώ μειούμενη είναι η κίνηση για τα rapid τεστ. Δεκάδες είναι πια οι πολίτες που προμηθεύονται αυτοδιαγνωστικά τεστ προκειμένου να τα κάνουν είτε επιστρέφοντας από τις διακοπές στην εργασία, είτε για να μπορέσουν να επισκεφθούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς το άγχος της μετάδοσης της Covid 19.

  «Είναι πολλοί εκείνοι που προμηθεύονται τεστ για να μπορέσουν να κάνουν τον έλεγχό τους πριν επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Πολλοί κάνουν έλεγχο για να είναι ασφαλείς και να μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις που γίνονται το καλοκαίρι όπως γάμους και βαφτίσεις» κατέληξε ο κ. Μπουσβάρος.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ