Τρίτη 27.02.2024
More

  Διακυβεύεται η βιωσιμότητα και των μικρότερων μουσείων

  Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου πέντε από τα μεγαλύτερα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας ζητούν οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού καις την Ήπειρο, που συμμετείχαν χθες στην 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 ως τις 12 το μεσημέρι.

  Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 12 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με τη συμμετοχή δεκάδων υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου στην περιφέρεια και τους κ.κ Τσιγκούλη και Λεοντάρη αντίστοιχα, από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, να αναφέρονται στους κυρίαρχους φόβους για αυτά που θα αλλάξουν σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου.

  Όπως τόνισαν, εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τότε εκτός από τα εργασιακά ζητήματα που αναφέρονται στους εργαζόμενους, διακυβεύεται και η βιωσιμότητα των μικρότερων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, η πορεία των οποίων εξαρτάται και από την πορεία των εσόδων των μεγάλων μουσείων.

  «Τα μουσεία δεν είναι γκαλερί, αλλά κάθε μουσείο ξεκινά από την ανασκαφή και επιστρέφει μετά από την επιστημονική έρευνα και πάλι στην ανασκαφή. Είναι μύθος ο αντίλογος του υπουργείου, ότι τα μουσεία θα αναπτυχθούν, γιατί από το 2009 μέχρι το 2019 τα μεγάλα μουσεία όπως αυτά που εντάσσονται στο νομοσχέδιο, παρουσιάζουν αύξηση 130% στα έσοδά τους, στα δράσεις και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων», ανέφερε ο κ. Τσιγκούλης.

  Ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας σημείωσε μεταξύ άλλων πως το νομοσχέδιο αναιρεί κάθε σχεδιασμό για ενιαία εθνική πολιτιστική πολιτική, δίνει τη δυνατότητα στα διορισμένα Δ.Σ. να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τους οικονομικούς πόρους κάθε μουσείου, ενώ με πρωτοφανή διάταξη τα εν λόγω μουσεία μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, νομιμοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο αμφισβητούμενες πολιτιστικές πρακτικές όπως έχει συμβεί πολύ πρόσφατα με την αρχαιοκαπηλική συλλογή Στερν.

  «Αβεβαιότητα και ανασφάλεια προκύπτει για τους εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται στα Μουσεία και ανατροπή στις σχέσεις εργασίας των νέων εργαζομένων.

  Επίσης όμως θα πρέπει να προχωρήσει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων του υπ. Πολιτισμού που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», ανέφερε ο κ. Γρίβας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ