Παρασκευή 26.04.2024
More

    «Έφυγε» από τη ζωή η Νίκη Αγνάντη

    Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιατρική επιστημονική κοινότητα

    Έφυγε» από τη ζωή η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διακεκριμένη ιατρός Παθολογικής Ανατομικής, Νίκη Γύρα – Αγνάντη.

    Η Νίκη Γύρα – Αγνάντη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιατρική επιστημονική κοινότητα για την έρευνά της γύρω από τον καρκίνο στην οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια Παθολογοανατομίας στη χώρα μας.

    Από το 1990 οπότε και εξελέγη ως Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα, όπου αφιερώθηκε στο ερευνητικό της έργο, ενώ παράλληλα διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρύτανης και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Επί σειρά ετών η Νίκη Γύρα Αγνάντη υπήρξε Πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με σπουδαία προσφορά στην πρόληψη του καρκίνου.

    Σπάνιο βιογραφικό

    Η Νίκη Γύρα Αγνάντη τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Σχολή Φίλτσου. Τον ίδιο χρόνο εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Montpellier της Γαλλίας, όπου φοίτησε δύο Ακαδημαϊκά έτη.

    Τον Δεκέμβριο του 1960 πήρε μεταγραφή και γράφτηκε στο 2ο έτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το Πτυχίο της το έτος 1965.

    Από το 1966 έως το 1967 εργάστηκε ως ειδικευόμενη βοηθός στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. Αθηνών.

    Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε ως ειδικευόμενη βοηθός στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Αθηνών, Νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας”.

    Το 1978 μετεκπαιδεύτηκε, με υποτροφία του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Κέντρο Καρκίνου “Memorial” της Νέας Υόρκης, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστοπαθολογία των παθήσεων του μαστού και τον καθορισμό των ορμονικών υποδοχέων.

    Το 1981 έλαβε παμψηφεί το παραδεκτό της Υφηγεσίας της.

    Το 1973 διορίστηκε Διευθυντής του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λαρίσης, όπου παρέμεινε ένα χρόνο εκτελώντας την υποχρεωτική της θητεία στην Επαρχία.

    Στο διάστημα της παραμονής της οργάνωσε, από το μηδέν, το Εργαστήριο και το λειτούργησε ένα μήνα μετά την άφιξή της στο Νοσοκομείο.

    Παράλληλα δημιούργησε το Κυτταρολογικό Εργαστήριο (τα δύο αυτά Εργαστήρια εξυπηρέτησαν τις ανάγκες όχι μόνο του Νοσοκομείου αλλά και ολόκληρης της περιοχής του νομού της Λαρίσης.

    Το 1990 εκλέγεται Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Από το 1994-2000 διετέλεσε Διευθυντής του Μορφολογικού Κλινικοεργαστηριακού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Από το 1994-99 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής και από το 1999-2000 Διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

    Από το 1997-99 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Από το 1999-2001 και από το 2001-2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Υπήρξε μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολογοανατόμων (Ηνωμένο Βασίλειο), με βάση το δημοσιευμένο Επιστημονικό της έργο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ