Παρασκευή 19.04.2024
More

    6 εκατ. για τον δρόμο προς τα Τζουμέρκα

    Σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

    Τον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε στη σημερινή του ειδική συνεδρίαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ύψος του ανέρχεται σε 183.706.311,76 ευρώ, εκ των οποίων τα 144.467.544,34 ευρώ προέρχονται από έσοδα και τα 39.238.787,42 ευρώ από ταμειακό υπόλοιπο.

    «Αυτός είναι προϋπολογισμός ανάγκης. Αλλά ένας προϋπολογισμός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για να δουλέψουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, για να προσθέσει: «H Περιφέρεια δεν αφήνει πουθενά κενά και είναι μακράν μπροστά σε όλα από άλλες περιφέρειες».

    Ο εισηγητής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Κων. Σιαράβας, τόνισε ότι «ως Περιφερειακή Αρχή μέσα από το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι είμαστε πρώτα και πάνω απ΄όλα ρεαλιστές, συναισθανόμενοι απολύτως τις ανάγκες και τις δυσκολίες του κεντρικού κράτους, αλλά παραμένουμε πιστοί στο δόγμα και την διεκδίκηση ούτε ένα ευρώ χαμένο για τον τόπο μας και την Ήπειρο».

    Εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν».

    Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε και τα εξής:

    «Σε κάθε συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό, επαναλαμβάνονται ως κλισέ θέσεις «περί μη αναπτυξιακού». «περί μη διεκδικητικού» κ.ο.κ. Φέτος ακούστηκε για διακοπή όλων των έργων που έχουν προγραμματιστεί και για δημιουργία ενός ταμείου για τον κορωνοϊό κ.ο.κ. Ακόμη και αν όλα αυτά απηχούν καλές προθέσεις και δεν πρόκειται για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση, εκείνο που δε λαμβάνουν υπόψη όσοι προβάλλουν τέτοιες απόψεις είναι ότι οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες δε νομοθετούν, αλλά είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν και να τηρούν το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Άρα, οι πλειοδοσίες υποσχέσεων και προτάσεων καλό θα είναι να μείνουν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου».

    Πανδημία και βελτίωση εγκαταστάσεων Νοσοκομείου Πρέβεζας

    Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και έδωσε απαντήσεις για διάφορα άλλα θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτατα στα συγκοινωνιακά έργα και την συνδρομής της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

    Ειδικότερα:

    Για τα ζητήματα που αφορούν  την πανδημία  του κορωνοϊού, έκανε εκτενή αναφορά  στη συνεχή στήριξη  της  Περιφέρειας  στις Δομές  Δημόσιας Υγείας, αλλά και στη διάθεση 45 εκ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και την ανάληψη πρωτοβουλίας για εκπόνηση μελέτης και χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας έργων αναβάθμισης του νοσοκομείου Πρέβεζας.

    «Σήμερα διαθέτουμε 12 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου – ΕΣΠΑ και περίπου 1,7 εκ ευρώ από το Interreg για ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Συγκεντρώνουμε όλες τις αιτήσεις και θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την 6ης  Υγειονομική Περιφέρεια»,  είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης.

    Στη συνέχεια  ανακοίνωσε  την  πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να διαθέσει τα 570.000 ευρώ που κατένειμε στην Περιφέρεια Ηπείρου με χθεσινή του απόφαση το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς  και όποιο άλλο ποσό απαιτηθεί από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί με την 6η ΥΠΕ να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που υπολείπεται σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε.

    Για τους οδικούς άξονες

    Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, τον Φεβρουάριο, το αργότερο τον Μάρτιο 2021, θα παραδοθεί το σύνολο των μελετών για το τμήμα του οδικού άξονα Κόμβος Καμπής- Γέφυρα Καλογήρου- κόμβο Ζέφυρο.  Για την παράκαμψη Νικόπολης, η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η απόφαση του Δικαστηρίου για τις τιμές απαλλοτρίωσης.

    Για την οδική σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η μελέτη περιήλθε στην Περιφέρεια με απόφαση του Υπουργού Υποδομών στις 10 Ιουλίου 2020.

    «Τότε ξεκινήσαμε και ετοιμαζόμαστε. Κάναμε πρόταση για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης – μαζί με άλλα έργα- με εκτελεστή την Περιφέρεια Ηπείρου.  «Τα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα (Ιωάννινα- Κακαβιά, παραλιακός οδικός άξονας, γέφυρα Καμπής- Πρέβεζα) δεν τα έχουμε εμείς. «Κάποιοι ρίχνουν έναν δεκαρίσιο και μετά αποχωρούν», ανέφερε.

    Ο Περιφερειάρχης απάντησε επίσης και για το ζήτημα που προέκυψε με την πτώση βράχων στην Επαρχιακή οδό Μονολίθι – Γέφυρα Πλάκας. «Ακούγαμε για 5 εκ. ευρώ που θα μας δινόταν, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ», είπε εξηγώντας ότι εκεί το καλοκαίρι έγιναν εργασίες για να ετοιμαστεί πλήρης μελέτη για το τι θα γίνει μέχρι τα Πράμαντα.

    Ενημέρωσε δε το Π.Σ. ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, έγινε γνωστή   η διάθεση 6,2 εκ. ευρώ εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τη βελτίωση του δρόμου Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας.
    Σε άλλα επιμέρους ζητήματα ο Περιφερειάρχης είπε:

    • Για τα Αρδευτικά έργα, οι μελέτες εκσυγχρονισμού ελέγχονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης
    • Για ο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και αν υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρόκειται για «μέγιστη επανάσταση»
    • Για το πρόγραμμα των πτυχιούχων ανέργων, θα ζητηθεί αύξηση του χρόνου εργασίας σε τρία από δύο έτη που προβλέπεται σήμερα.
    • Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι έγιναν διαδοχικές συζητήσεις με Κυβέρνηση και Ε.Ε. «Τρέχουμε για να βρούμε πιστώσεις», εξήγησε.
    • Για το φυσικό αέριο, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πώς  έχει δοθεί προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη λόγω κατάργησης των λιγνιτών σταθμών και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες περιοχές της χώρας

    Η τακτική συνεδρίαση

    Μετά την Ειδική Συνεδρίαση ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

    Επίσης εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021, το οποίο θα σταλεί προς έγκριση στον Ε.Ο.Τ.. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης φιλοξενίες Ελλήνων και ξένων tour operators, δημοσιογράφων, οργάνωση εκθέσεων και ημερίδων σε ανοικτούς χώρους.  Κατά τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, κ. Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της θερινής τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι η Ήπειρος- μαζί με την Πελοπόννησο- τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. «Η πληρότητα των κλινών, σε καταλύματα που λειτούργησαν – ανήλθε σε ποσοστό 50-60% και σε ορισμένες περιοχές ήταν πολύ καλύτερα», εξήγησε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ