Δευτέρα 28.11.2022
More

  Ειδικά κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές

  Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό και σε επίσημες ανακοινώσεις για τον καθορισμό δύο ή τριών παραμεθόριων περιοχών στη χώρα, στις οποίες θα δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση επενδύσεων μετέφερε στο δήμο Πωγωνίου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης.

  Ο κ. Σταμπουλίδης με αφορμή την παρουσία του στα Γιάννενα για την επετειακή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το δήμο Πωγωνίου που φαίνεται πως αποτελεί μία από τις περιοχές που εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για την παροχή κινήτρων εγκατάστασης επενδύσεων.

  Πρόκειται άλλωστε για μία περιοχή που και στο παρελθόν είχε συζητηθεί για την ένταξή της σε αναπτυξιακά περιφερειακά προγράμματα, χωρίς αυτά να υλοποιηθούν. Από την πλευρά του δήμου Πωγωνίου όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κ. Καψάλης τέθηκε το ζήτημα ως αναγκαιότητα που μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη της παραμεθόριας περιοχής αλλά και ευρύτερα στην ανάπτυξη της τοπική οικονομίας.

  Ο κ. Καψάλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, με τον δήμο Πωγωνίου και την τοπική κοινωνία να ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ζητήματα που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση επιχειρήσεων, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές.

  Από την άλλη ο κ. Καψάλης τόνισε ότι η πρόταση αυτή δεν σχετίζεται με τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) που είχε συζητηθεί και στο μακρινό παρελθόν, χωρίς όπως είπε να αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

  «Η ανάδειξη και πιστοποίηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ με απλούστερες διαδικασίες, η πιλοτική εφαρμογή αναπτυξιακών κινήτρων σε  επιμεθόριες περιοχές, το καθεστώς φορολογίας του τσίπουρου αλλά και τα σημαντικά ζητήματα της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού, της πάταξης του λαθρεμπορίου και της αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων τέθηκαν επίσης υπόψιν του Γενικού Γραμματέα στη συνάντηση και περιμένουμε να καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησης στο υπουργείο Ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Καψάλης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ