Πέμπτη 08.12.2022
More

  Εισήγηση της Τατιάνας Καλογιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη «Σχεδία»

  Η Τατιάνα Καλογιάννη της παράταξης «Ιωάννινα 2023» αναφέρει για τη «Σχεδία»:

  Σε συνέχεια της εισήγησης της συναδέλφου κας Τσουμάνη, με το περιεχόμενο της οποίας, συμφωνούμε απόλυτα, επιθυμώ να επεκταθώ περαιτέρω και να αναφερθώ στον τρόπο και στη χροιά του χειρισμού του θέματος από τον Δήμαρχο, που κατά τη γνώμη μας ήταν, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον ανορθόδοξος. Όποια άλλα ζητήματα και εκκρεμότητες που αφορούν εσωτερικά θέματα της εταιρείας, απασχολούν τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ελεγκτικές αρχές και υπηρεσίες.

  Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ» με τη νομική μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, δραστηριοποιείται δυναμικά και καθοριστικά σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Αυτό των εξαρτήσεων, στοχεύοντας στην ισχυροποίηση της ψυχοκοινωνικής υγείας των γνωστών μας, των φίλων μας, των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, των παιδιών μας, με έγκυρη επιστημονικά ενημέρωση και πρόληψη.

  Όμως, αυτόν τον καθοριστικό κοινωνικό ρόλο της εταιρείας αυτής, εσείς, κύριε Δήμαρχε, τον υποβαθμίσατε αφού αναγάγατε σε πολιτικό διακύβευμα την εμπλοκή του Δήμου στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας.

  Και τον μετατρέψατε σε πολιτικό διακύβευμα, γιατί παρεμβήκατε με την ιδιότητα του Δημάρχου, χωρίς καμία σχετική εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, με προσωπική σας πρωτοβουλία, δηλώνοντας τις προσωπικές απόψεις και θέσεις σας, χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη σχετική θεσμική απόφαση του κυρίαρχου οργάνου του Δήμου μας.

  Συγκεκριμένα:

  • Τη δεύτερη κιόλας ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως διοίκηση (02-09-2019) ζητήσατε από τον εκπρόσωπο του Δήμου και Πρόεδρο της εταιρείας ΣΧΕΔΙΑ να μην προχωρήσει στη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων όσον αφορά την επιστημονική λειτουργία του Κέντρου.
  • Σε άλλη επιστολή σας, τον Φεβρουάριο 2021, απαιτήσατε από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας να σταματήσει κάθε διαδικασία αλλαγών – μεταβολών ιδιαίτερα μετά την ανανέωση της σύμβασης του επιστημονικά υπεύθυνου του Κέντρου και δηλώσατε ότι ο Πρόεδρος που έχει οριστεί από τον Δήμο, εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια θέση με την ανοχή της παρούσας δημοτικής αρχής μέχρι 30-04-2021.
  • Με ποιό σκεπτικό οδηγηθήκατε να παρέμβετε στο έργο του Δ.Σ. της εταιρείας ΣΧΕΔΙΑ;
  • Από ποιό όργανο λάβατε εντολή και εξουσιοδοτηθήκατε για τις ενέργειές σας αυτές;
  • Αναρωτιέμαι,
  • Εάν, μετά από δεκαετίες ανέφελης λειτουργίας της εταιρείας, η προσωπική εμπλοκή του Δημάρχου στις εσωτερικές διαδικασίες της είχε πυροσβεστικό χαρακτήρα ή συνέβαλε να πυροδοτηθεί περαιτέρω το θέμα.
  • Ποιον και τι εξυπηρέτησε με την επιλογή του να μην ενημερώσει για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο, έγκαιρα.
  • Αν υπερέβει τα εσκαμμένα με την δήλωσή του προς τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου στο Διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ότι βρίσκεται στη θέση του υπό την ανοχή της δημοτικής αρχής, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στη θέση αυτή εξουσιοδοτημένος από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  Είναι δυνατόν, θέματα που αφορούν την εκπροσώπηση του Δήμου μας σε φορείς και εταιρείες, αντί να λύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο με διαφάνεια, με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της τήρησης των κανονισμών, να αποτελούν αφορμή ώστε ο ίδιος ο Δήμαρχος να παρεμβαίνει κατά το δοκούν;

  Ποιος εκτίθεται τελικά; Ο Δήμος ή ο ίδιος ο Δήμαρχος;

  Εν κατακλείδι, από τα στοιχεία που μας έχουν διατεθεί, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Η διοίκηση της εταιρείας, μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά της.
  • Δεν έχει καταδειχθεί κανενός είδους κακοδιαχείριση, όπως προκύπτει και από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε από τους ορκωτούς λογιστές.
  • Η εταιρεία επιδεικνύει από συστάσεώς της πλούσιο παραγωγικό έργο, λειτουργώντας με διαφάνεια και ασκώντας χρηστή διοίκηση.
  • Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, είναι ο κος Στέφανος Τζιμογιάννης, εκπροσωπώντας το δήμο Ιωαννιτών, και πρέπει να πιστώνεται την επιτυχημένη αυτή πορεία.

  Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ σκόπιμο σήμερα να κλείσουμε το θέμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη ΣΧΕΔΙΑ να συνεχίσει απρόσκοπτα να παρέχει το ωφέλιμο, για την κοινωνία, έργο της, όπως το περιέγραψε η κυρία Τσουμάνη στην εισήγησή της, θέτοντας σε ψηφοφορία το θέμα για λήψη απόφασης επιλογής των εκπροσώπων του Δήμου στην εταιρεία.

  Και για οικονομία χρόνου προτείνω ως τακτικό μέλος τον κ. Στέφανο Τζιμογιάννη, οικονομολόγο, πρώην δημοτικό σύμβουλο και νυν πρόεδρο της εταιρείας ΣΧΕΔΙΑ και ως αναπληρωματικό μέλος τον κ. Γρηγόρη Μιχάλη, πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διδάκτωρα της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων σε συναφή τομέα με το αντικείμενο της εταιρείας, σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Οικογενειακό Θεραπευτή.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ