Τετάρτη 29.03.2023
More

  ΕΚΑΒ και 5η ΕΜΑΚ στο Δημόσιο ΚΤΕΟ

  Ισχυρή είναι η πιθανότητα μετεγκατάστασης του ΕΚΑΒ ή τουλάχιστον ενός τμήματός του από τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις στο παλιό Χατζηκώστα, όπου βρίσκεται εδώ και χρόνια, στις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΚΤΕΟ Ιωαννίνων, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του τον προηγούμενο μήνα.

  Την είδηση έδωσε ο Αλ. Καχριμάνης στη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφ. συμβουλίου το μεσημέρι της Πέμπτης, απαντώντας σε Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ΚΤΕΟ και των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας, το οποίο επίσης ανέστειλε τη λειτουργία του.

  Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, όμως το θέμα εξετάζεται και από την πλευρά του ΕΚΑΒ, που μπορεί να διατηρήσει το χώρο στο Χατζηκώστα, αλλά παράλληλα να αποκτήσει και μία δεύτερη βάση για τα ασθενοφόρα στις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΚΤΕΟ, ώστε να ανταποκρίνεται σε μικρότερο χρόνο σε περιστατικά που γίνονται στο ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει και στην Άρτα, όπου το Δημόσιο ΚΤΕΟ έχει διακόψει τη λειτουργία του πριν μερικά χρόνια.

  Επίσης όμως αντίστοιχη πρόταση, αφού υπάρχουν οι διαθέσιμοι χώροι έχει γίνει και στην 5η ΕΜΑΚ, ώστε ένα τμήμα της, να μετακινηθεί στις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΚΤΕΟ, μειώνοντας έτσι το χρόνο ανταπόκρισης σε έκτακτα συμβάντα στο ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου και προσεγγίζοντας πολύ πιο γρήγορα τους αυτοκινητόδρομους της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού αντίστοιχα.

  Αντικειμενικοί οι λόγοι της αναστολής

  Στο επίμαχο σκέλος του θέματος για την αναστολή λειτουργίας των δημόσιων ΚΤΕΟ σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα, η Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε μερικά ρητορικά ερωτήματα προς τον περιφερειάρχη, παραθέτοντας ωστόσο μερικούς από τους απόλυτα ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους το ΚΤΕΟ οδηγήθηκε σε κλείσιμο, αφού τυπικά εδώ και χρόνια όχι μόνο υπολειτουργούσε, αλλά λειτουργούσε παρανόμως, με την περιφερειακή αρχή να «κλείνει τα μάτια» στα πραγματικά προβλήματα…

  Ο κ. Καχριμάνης τόνισε, πως η «στροφή» στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ δεν είναι φαινόμενο της Ηπείρου, αλλά πανελλαδικό, ενώ υπάρχουν περιφέρειες της χώρας, που δεν έχουν κανένα δημόσιο ΚΤΕΟ ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Ως προς τη λειτουργία του ΚΤΕΟ είπε πως εντός του 2022 είχαν μείνει μόνο δύο ελεγκτές με πιστοποίηση, ο ένας εκ των οποίων συνταξιοδοτείται εντός του 2023. Επίσης ότι το υπ. Μεταφορών έχει σταματήσει να διενεργεί σεμινάρια πιστοποίησης για ελεγκτές στα δημόσια ΚΤΕΟ, αλλά κάνει μόνο για τα ιδιωτικά, ενώ επίσης σε οικονομικό επίπεδο, το σύνολο των εσόδων που εισπράττουν τα δημόσια ΚΤΕΟ καταλήγουν στο υπ. Μεταφορών.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ