Πέμπτη 28.03.2024
More

    Έμφυλη βία: Από τα χαρακτηριστικά και τις αιτίες έως τη διαχείριση και την πρόληψη

    Διαστάσεις των χαρακτηριστικών, της αιτιότητας, της έκτασης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας θα αναδειχθούν στην ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία: αναγνώριση, διαστάσεις, διαχείριση, πρόληψη», που διοργανώνουν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai και ομιλητές θα είναι η δρ. Κοινωνιολογίας, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου , μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία» Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα με θέμα «Κανονικοποίηση και έμφυλη βία: Καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο;», ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Κώτσης με θέμα «Η έκθεση των παιδιών στην ενδοοικογενειακή βία», ο υπαστυνόμος Α’ στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων Μιχαήλ Καλατζόγλου «Ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας» και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλειος Κούτρας με θέμα «Η πρόληψη της έμφυλης βίας ως κρίσιμος παράγοντας διαχείρισης του φαινομένου».

    «Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγγείλει ότι έχουν υποστεί έμφυλη βία και σίγουρα τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα, καθώς υπάρχουν περιστατικά που δεν καταγγέλλονται. Η έμφυλη βία, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει δυστυχώς τεράστιες διαστάσεις και παρότι έχουν γίνει πράγματα, υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούν να γίνουν. Και πρώτα απ’ όλα πρέπει να σπάσει η σιωπή. Όχι μόνο των θυμάτων, αλλά όλων εμάς, που κάποιες φορές μπορεί να αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν σημάδια έμφυλης βίας, αλλά κάτι μας κρατάει πίσω και δεν τα καταγγέλλουμε», τόνισε στο κάλεσμά της για την εκδήλωση η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα, κάνοντας και μια αναφορά στις καταγγελίες, που βλέπουν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας σε σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. «Η έμφυλη βία έχει άμεση σχέση με όσα απασχολούν την επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Γιατί τα παιδιά που τραυματίζονται από την κακοποίηση, την οποία υπομένουν ως θύματα ή ως μάρτυρες της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο σπίτι, κινδυνεύουν να συνεχίσουν να αναπαράγουν τη βία στην ενήλικη ζωή τους είτε ως θύματα είτε ως θύτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Κάλεσμα στην ημερίδα απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της «Σχεδία» Βασίλης Γοργόλης, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο, που πάντα υπήρχε, αλλά αναδύθηκε με ανησυχητικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με την πρόσφατη κατάσταση πανδημίας, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.

    Την επισήμανση ότι στο κομμάτι της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, έκανε η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Ανθή Μάστακα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ζητούμενο είναι να υπάρχει και πρόληψη. «Ο νομοθέτης, με τον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας, έχει δώσει στα ελληνικά δικαστήρια τα εργαλεία για να βοηθηθούν τα θύματα. Ειδικά μέσω της ποινικής διαμεσολάβησης που προβλέπει ότι ο θύτης μπορεί να παρακολουθήσει ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενες ποινές για τον δράστη ενδοοικογενειακής βίας είναι υψηλές και βαριές. Ωστόσο, όλα αυτά αναφέρονται στο κομμάτι της καταστολής. Το ζήτημα είναι να εστιάσουμε και στην πρόληψη», σημείωσε.

    Στη διαπίστωση ότι από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και όχι το βάθος του, προχώρησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλειος Κούτρας, σημειώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων, που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να το καταφέρουν. «Αυτοί που κρατάνε τον κώδικα σιωπής, είναι τα θύματα και όχι οι θύτες, που με κάποιο τρόπο διαφημίζουν τις πράξεις τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων δε θα μιλήσει ποτέ γι’ αυτό που του συνέβη, και, αν μιλήσει, θα είναι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, οπότε πάντα δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις γιατί δεν το έκανε νωρίτερα. Και όταν τα θύματα τελικά μιλάνε, υφίστανται μια δευτερογενή κακοποίηση. Για να προλαβαίνουμε τέτοια προβλήματα, θα πρέπει να αποκτήσουμε έναν μεγάλο αριθμό ειδικών, που θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα φαινόμενα, έτσι ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν», υπογράμμισε.

    Κλείνοντας, ο κ. Κούτρας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όσους δε θα μπορέσουν να βρεθούν στην εκδήλωση της Τετάρτης. «Πάντα υπάρχουν άνθρωποι, που μπορούν να σε ακούσουν, να σε βοηθήσουν, έτσι ώστε και να μη γίνεις θύμα και πολύ γρήγορα να βγεις από αυτή την κατάσταση, ζώντας μια φυσιολογική, ευτυχισμένη ζωή».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ