Παρασκευή 14.05.2021
More

  Έμπρακτη στήριξη με μέτρα για την αγορά

  Κοντά στις επιχειρήσεις που πλήττονται ο Δήμος Ιωαννιτών

  Με έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σύμφωνα αρχικά με τη λίστα των ΚΑΔ της πρώτης φάσης, αλλά και έπειτα στη διευρυμένη λίστα που ακολούθησε, ο δήμος Ιωαννιτών, ανακοίνωσε χθες τη δεύτερη δέσμη μέτρων και για το τρέχον έτος, αλλά και για το 2021.

  Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και εξειδικεύτηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα οικονομικά Φ. Βάββα, υπολογίζεται, ότι θα κοστίσουν περίπου 700.000 ευρώ στα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών, που καλύπτει από ίδιους πόρους το κόστος της στήριξης των επιχειρήσεων.

  Με την περιοχή γενικότερα των Ιωαννίνων, αλλά και ειδικότερα τον δήμο Ιωαννιτών να έχει εισέλθει σε μία επικίνδυνη φάση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, στάθηκε στο βαθύ κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα που άφησε, όπως είπε, η πρώτη φάση της πανδημίας στην πόλη. Το πιο ανησυχητικό όπως είπε, είναι, ότι κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

  «Είμαστε σε δύσκολες μέρες και στα δύσκολα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε. Ο δήμος έρχεται σήμερα να αποδείξει ότι είναι αρωγός της τοπικής επιχειρηματικότητας, ότι επιθυμεί έμπρακτα να στηρίξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του και μαζί την τοπική οικονομία. Προχωρά σε ένα πακέτο μέτρων καλύπτοντας το κόστος από δικούς του πόρους, ένα πακέτο μέτρων που μπορεί να δώσει μικρή ανάσα σε όλους όσους πλήττονται. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα το πράξουμε και οι αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν μετά από συναντήσεις και συζητήσεις και θα εφαρμοστούν με την έγκρισή τους από τα συλλογικά όργανα» τόνισε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του.

  Τα μέτρα με το βλέμμα και στο 2021

  Σκοπός του δήμου, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Φ. Βάββας είναι να στηρίξει έμπρακτα και με άμεσο αντίκρισμα τις επιχειρήσεις της περιοχής, παράλληλα όμως στο μέτρο που μπορεί να αντέξει και ο προϋπολογισμός του δήμου.

  Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν αποκλειστική εξειδίκευση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο Ιωαννιτών, αλλά παράλληλα έχουν και «άρωμα» από τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών για το 2021, καθώς ανακοινώθηκαν και οι προτάσεις της δημοτικής αρχής για τα ανταποδοτικά του 2021.

  «Σκοπός είναι να συνδράμουμε ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διατηρηθούν ζωντανές, να μην καταρρεύσει ο κορμός της τοπικής οικονομίας και εκτοξευθεί η ανεργία, να μην βιώσουμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο δήμος μας γίνεται ο πρώτος της χώρας που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

  Με βάση και τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από άλλες δημοτικές παρατάξεις τα μέτρα είναι:

  1. Οριζόντια μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της ανωτέρω ΠΝΠ.

  2. Οριζόντια μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1.

  Το μέτρα (1) και (2) ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού.

  3. Για τους κατέχοντες άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επέρχεται μείωση έως 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, προς εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 3 του άρθρου 65 του Ν.4688/24-05-2020.

  Οι προτάσεις για το επόμενο έτος

  Επιπλέον, η δημοτική αρχή θα προτείνει για το έτος 2021 τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Οριζόντια μείωση τουλάχιστον κατά 10% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία στις τοπικές κοινότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.

  2. Οριζόντια μείωση 40% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις ΜΜΕ επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

  3. Οριζόντια μείωση 40% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

  4. Οριζόντια μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις που κατά το 2021 θα διατηρήσουν ή θα προσλάβουν επιπλέον προσωπικό συγκριτικά με το Μ.Ο. του προσωπικού τους κατά το έτος 2020.

  5. Οριζόντια μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις νεοϊδρυθείσες το 2021 επιχειρήσεις.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει σχεδιασμός ή πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταθέσει μία πρόταση συνολικής μείωσης των ανταποδοτικών για το 2021 και για τις κύριες κατοικίες σε όλο το εύρος του δήμου, ο κ. Βάββας, σημείωσε, ότι αυτό μπορεί να εξεταστεί στο τέλος της τετραετίας.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ