Τετάρτη 21.10.2020
More

  Ένα πρώιμο «αντίο» με επίθεση στην κυβέρνηση για τους Φορείς

  Το τέλος εποχής των Φορέων Διαχείρισης της χώρας, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα λειτουργούν, σηματοδοτεί το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προκαλώντας ωστόσο τεράστιες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

  Οι αλλαγές σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη επικεντρώνονται αφενός στην ενίσχυση του πλέγματος διατήρησης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών αφετέρου δε στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης όπως αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Έτσι, οι Φορείς Διαχείρισης συγχωνεύονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ αντικαθίστανται οι υφιστάμενες διοικήσεις τους. Στους νέους Φορείς που θα ονομάζονται «Μονάδες Προστατευόμενων Περιοχών» συγκροτούνται Επιτροπές Διαχείρισης. Η αλλαγή που προτείνεται για την Ήπειρο είναι τεράστια αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση τριών Μονάδων. Οι Φορείς Παμβώτιδας, Τζουμέρκων και Καλαμά – Αχέροντα ενοποιούνται σε μία Μονάδα, που θα έχει ως έδρα τα Ιωάννινα και παράρτημα στην Ηγουμενίτσα. Η δεύτερη Μονάδα θα είναι αυτή του υφιστάμενου Φορέα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με έδρα τους Ασπράγγελους και η Μονάδα Αμβρακικού και Κοιλάδας Αχελώου με έδρα την Ανέζα Άρτας.

  «Οι επενδύσεις κερδίζουν το περιβάλλον»

  Έτσι, ο πρόεδρος του ΦΔ Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξέφρασε την αντίθεσή του αλλά και την αντίθεση του ΔΣ, για την επιχειρούμενη κατάργηση της υφιστάμενης δομής των Φορέων, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια διάλυσης, με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των επενδύσεων έναντι του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το νέο μοντέλο διοίκησης είναι πασιφανές, ότι δε μπορεί να είναι λειτουργικό.

  «Το νέο νομοσχέδιο αφαιρεί την αρμοδιότητα της φύλαξης από τους Φορείς και την αναθέτει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δημιουργείται ένα κεντρικός Φορέας στην Αθήνα, στον οποίο θα βολέψουν κάποιους με μισθό. Το πιο σημαντικό είναι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τους Φορείς, που σήμερα ελέγχουν τις περιβαλλοντικές μελέτες. Χάνουν το πλεονέκτημα οι προστατευόμενες περιοχές, με το υπουργείο να χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία και παραποιημένα παραδείγματα», ανέφερε ο κ. Φίλιος.

  Το έργο που μένει πίσω

  Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τα μέλη του ΔΣ για την παραγωγική και ουσιαστική δουλειά που έγινε τους 14 μήνες θητείας, στάθηκε, στο ότι σε συνεργασία με τη ΜΟΔ και τους τοπικούς φορείς, περιφέρεια, δήμο Ιωαννιτών και πανεπιστήμιο συντάχθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής, με έργα και δράσεις, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και η νέα διοίκηση θα κληθεί να τα ολοκληρώσει.

  «Ό,τι θέλαμε και συζητούσαμε όλα τα χρόνια για όσο πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό αυτό», τόνισε, για να κλείσει με μία προσωπική αναφορά απέναντι σε εκείνους που «… προφανώς χαίρονται με τις εξελίξεις. Το ηθικό και το κοινωνικό μου τουλάχιστον καθήκον το επιτέλεσα».

   

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Κρίσιμη ημέρα για τη λήψη και νέων μέτρων

  Κρίσιμη ημέρα η σημερινή αφού θα κριθεί αν θα επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε περιοχές της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα Ιωάννινα

  Ενίσχυση με μέσα καθαριότητας στα σχολεία

  Έχουν τη δυνατότητα προμηθειών σύμφωνα με τη σχολική επιτροπή

  Με συνεργασία η καθαριότητα στην παραλίμνια ζώνη

  Με συνεργασία θα γίνεται ο καθαρισμός της παραλίμνιας ζώνης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.