Τετάρτη 22.09.2021
More

  Ένας ακόμη σύμμαχος για το Ιωάννινα-Κακαβιά

  Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος για τις δυσκολίες στις μεταφορές

  Στα Γιάννενα βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος,  Απόστολος Κενανίδης.

  Ο κ. Κενανίδης αποτύπωσε την δύσκολη πραγματικότητα των αυτοκινητιστών και ειδικά αυτών που κάνουν διεθνείς μεταφορές και βιώνουν πέραν των άλλων δυσκολιών και την αγωνία, καθώς μετακινούνται συνεχώς από χώρα σε χώρα και είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους.

  «Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία. Εμείς, δεν μπορούμε να σταματήσουμε, γιατί τροφοδοτούμε τα δημόσια νοσοκομεία, τις επιχειρήσεις, τους πάντες», είπε.

  Στο μεταξύ, με επιστολή τους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέτουν την αναγκαιότητα ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ιόνια-Κακαβιά και την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, ο ρόλος των οδικών μεταφορών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς εκτιμάται ότι μέσω αυτών εκτελείται το 98% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών.

  Επιπλέον, εκτιμάται ότι μέσω του κλάδου πραγματοποιείται το 46,3% της αξίας των εξαγωγών και το 42,9% της αξίας των εισαγωγών.

  Όπως εξηγούν στην επιστολή, για την αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων οδικώς, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ικανού εθνικού οδικού δικτύου, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έκταση, την ποιότητα και την ποσότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στον κλάδο των οδικών μεταφορών. « Το οδικό δίκτυο οφείλει να συνδέει τους χώρους παραγωγής και καταναλώσεως των προϊόντων με τους χώρους εναποθέσεως και διαχειρίσεως εμπορευμάτων και πρώτων υλών, τη χώρα με τα όμορα κράτη και, μέσω αυτών, με τους κύριους εμπορικούς εταίρους που βρίσκονται πέραν των γειτονικών χωρών ενώ αντίστοιχα η διευκόλυνση της επιβατικής μετακίνησης είναι πολύ σημαντική για μια χώρα, η οποία στηρίζει την οικονομία της κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό».

  Ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «ενώ τα τελευταία έτη έχουν ολοκληρωθεί πραγματικά μεγάλα και σημαντικά έργα για την ανάπτυξη ενός ικανού και ασφαλούς εθνικού οδικού δικτύου, υπάρχουν ακόμα κάποια τμήματα αυτού, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ενώ κάποια από αυτά είναι μεγάλης σημασίας καθώς συνδέουν την χώρα μας με χώρες των Βαλκανίων. Ένα από αυτά είναι ο Διευρωπαϊκός οδικός άξονας Ιόνια – Κακαβιά. Η σημασία ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπούμε, αλλά και για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας», υπογραμμίζει αναδεικνύνοντας την σημασία του οδικού άξονα που θα διασχίζει πέντε χώρες, γεγονός που θα προσελκύσει εμπορευματικές και επιβατικές ροές στην χώρα μας από τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας.

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ