Τρίτη 07.07.2020
More

  Ενεργειακή αναβάθμιση και ΔΕΥΑΙ στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου

  Με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».

  Πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στα προ ημερησίας θέματα, τα οποία κάλυψαν όλο το φάσμα της τρέχουσας επικαιρότητας.

  Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των συλλογικών οργάνων του Δήμου με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι «τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου άφησαν τα σημάδια τους κι έστησαν στο απόσπασμα τη δημοκρατία», ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την χλιαρή αντίδραση και των κομμάτων και της ΚΕΔΕ.

  Από τον κ. Μπέγκα και τους δημοτικούς συμβούλους Θωμά Γιωτίτσα και Μάκη Χρησοστόμου τέθηκαν, ακόμη, ζητήματα που σχετίζονται με νέο πακέτο μέτρων του κλάδου της εστίασης και των επιχειρηματιών, της ΔΕΥΑΙ και άλλων.

  Από την ίδια παράταξη, όπως επίσης από τις παρατάξεις της Τατιάνας Καλογιάννη και του Λάζαρου Νάτση, έγινε ενημέρωση για το κοινό αίτημα που έχουν υποβάλλει στο προεδρείο του σώματος για σύγκληση του σώματος προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης.

  Σημειώνεται ότι το έγγραφο για συζήτηση του θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης υπογράφεται από 24 δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

  Κριτική για τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας άσκησαν η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Όλυ Τσουμάνη και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης, Χρήστος Πατσούρας.

  Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, σημείωσε ότι «αυτοί που σήμερα φωνάζουν είναι οι ίδιοι που δεν επέτρεψαν να αντιμετωπίσει η πόλη τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η στείρα αντιπολίτευση κάνει κακό στην ίδια την πόλη», υπογράμμισε ο κ. Γκόντας και καυτηρίασε την στάση τους και στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης.

  Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας, αναφέρθηκε σε θέματα της ΔΕΥΑΙ κάνοντας γνωστό ότι σε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική θα αντικατασταθούν πυροσβεστικοί κρουνοί στο δίκτυο, θα καθαριστεί το σύνολο των δεξαμενών (70), ενώ για την αντιμετωπίσει της κατάστασης στο βιολογικό θα γίνει προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Έκανε γνωστό ότι για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των υδρομέτρων και της κατανάλωσης στο βόρειο τομέα του δήμου, ενώ ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων από 36 σε 72.

  Απαντώντας στα αιτήματα για επιπλέον μέτρα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, τόνισε ότι μελετώνται νέα μέτρα στο πλαίσιο και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο δήμος θα διεκδικήσει από την Κυβέρνηση πόρους, ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών στα έσοδά του.

  «Η Δημοτική Αρχή εξήντλησε όλα τα περιθώρια που υπήρχαν στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

  Ο Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στο διάστημα της πανδημίας ήταν πανταχού παρούσα, παρότι ο Δήμος λειτουργούσε με το 40% του προσωπικού.

  «Δημιουργήσαμε ένα σχήμα για άμεση παρέμβαση και βοήθεια. Δεν υπήρξε ούτε ένας πολίτης που ζήτησε βοήθεια και δεν ανταποκριθήκαμε. Η Πολιτική Προστασία ήταν σε καθημερινή δράση, χορηγώντας όλα τα απαραίτητα υλικά. Το ότι στάθηκε η πόλη όρθια συνέβαλε και ο Δήμος. Κι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω στο καλό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

  Παράλληλα, ανέφερε ότι προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για την ωρίμανση μελετών και την υποβολή προτάσεων.

  «Στα μέσα Μαρτίου ψηφιακά ήμασταν στο μηδέν. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε όλα τα όργανα του Δήμου με τηλεδιασκέψεις. Δεν έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη γιατί είναι πολύ δύσκολος ο συντονισμός πενήντα περίπου ανθρώπων», ανέφερε.

  «Κάνουμε χρήση του νομοθετικού πλαισίου και κατηγορούμαστε. Το ίδιο συνέβαινε πάντα. Χρήση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πεποίθησή μου είναι ότι η απλή αναλογική είναι αδιέξοδη έτσι όπως λειτούργησε. Και οδηγεί σε προβλήματα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης», τόνισε.

  Απαντώντας στις αιτιάσεις για αναθέσεις την περίοδο της πανδημίας υπογράμμισε ότι έγιναν σύμφωνα με όλες τις νομοθετικές διατάξεις για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων, η προμήθεια αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις.

  Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων, η οποία προχωρά με διαγωνιστική διαδικασία.

  Αναφερόμενος στην πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιμνίου ανέφερε ότι κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για περπάτημα και ποδηλατοβόλτα ειδικά μετά την καραντίνα, όπου η ανάγκη για έξοδο ήταν μεγάλη.

  «Το διάστημα αυτό δεν είχαμε φοιτητές, δεν είχαμε τουρίστες και ο καιρός δεν βοήθησε. Προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα, όμως το παραλίμνιο δεν μπορεί να αποτελεί ένα ατελείωτο πάρκινγκ», τόνισε ο δήμαρχος.

  Ακόμη έκανε γνωστό ότι θα γίνει και στα Γιάννενα επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Α. Τρίτσης», για το οποίο ήδη ο δήμος ετοιμάζει προτάσεις προς ένταξη.

  Σχετικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκπόνηση όλων των μελετών της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου, ο Πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, έκανε γνωστό ότι η συνεδρίαση θα γίνει εντός του Ιουλίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Υποτονική κίνηση σε μεταβαλλόμενο σκηνικό

  Υποτονική, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, είναι η τουριστική κίνηση στα ηπειρωτικά παράλια, πλησιάζοντας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και με τα δεδομένα να μεταβάλλονται διαρκώς. 

  Στη Γέφυρα Πλάκας το Σάββατο ο πρωθυπουργός

  Στην Ήπειρο αναμένεται να βρεθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ζητήματα υδροκλοπής εξετάζει η ΔΕΥΑΙ

  Άσκησε αντιπολίτευση σκληρή για την ΔΕΥΑΙ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου.

  Την Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

  Την προσεχή Παρασκευή, 10 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελληνίων 2020, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

  Τα Γιάννενα μία από τις 100 «έξυπνες πόλεις»

  Μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge» αποτελεί πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.