Πέμπτη 28.03.2024
More

    Ενισχύεται ο «θησαυρός» των τοπικών προϊόντων

    Το παραδοσιακό τυρί Κασκαβάλι αναγνωρίζεται ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης

    Χρονικό περιθώριο τριών μηνών υπάρχει για τη διατύπωση παρατηρήσεων ή την υποβολή ενστάσεων μέχρι να εγκριθεί οριστικά η αναγνώριση του παραδοσιακού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης.

    Στις 17 Μαΐου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ε.Ε η ανακοίνωση της έγκρισης για το Κασκαβάλι ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας μίας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή), που υλοποίησε το ερευνητικό πρόγραμμα.

    Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την θετική αυτή εξέλιξη προχωρά  σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης στην Ήπειρο και ευρύτερα, στην προβολή του  παραδοσιακού προϊόντος μέσω της παραγωγής γεύσεων.

    Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας που είχε αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, για να υπογραμμίσει ότι το «κασκαβάλι» είναι τοπικό προϊόν ποιότητας που παράγονταν στην περιοχή μας από νομάδες κτηνοτρόφους.

    Συνεχίζοντας, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη από 25 περίπου τοπικά εστιατόρια που έχουν ήδη εντάξει το προϊόν στους καταλόγους τους, σε διάφορες παρασκευές.

    Εξήγησε ακόμη ότι το «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο.

    Τέλος ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στήριξε την όλη προσπάθεια.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ήδη έγινε η τοποθέτηση του τυριού σε πολλά καταστήματα με διάφορες συνταγές, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια εξέλιξη της γαστρονομίας της Ηπείρου. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε δική μας γαστρονομία, ώστε τα Γιάννενα πέρα από τα τουριστικά αξιοθέατα να γίνουν και γαστρονομικός τουρισμός».

    Ο σεφ Ανδρέας Λαγός που πρόσφατα παρουσίασε το «κασκαβάλι» στην μαγειρική του εκπομπή στην κρατική τηλεόραση τόνισε, ότι είναι σημαντικό για όλο τον κόσμο να μάθει την ιστορία για όλα τα τοπικά προϊόντα, ειδικά δε για το «κασκαβάλι» να γνωρίζει και τη  διατροφική του αξία.

    «Είναι μια σημαντική στιγμή και εύχομαι να προχωρήσετε την πιστοποίηση και σε άλλα τοπικά προϊόντα. Πιστεύω ότι τα ελληνικά προϊόντα αξίζουν μια σπουδαία θέση, ίσως και την πρώτη θέση γενικά στο χάρτη με τα παγκόσμια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας», πρόσθεσε.

    Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων κα Ευθυμία Κονδύλη αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπονήθηκε, ώστε να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος, που περιλαμβάνει τα όρια της σύστασης και της τεχνολογίας παραγωγής αυτού του τυριού.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ