Πέμπτη 25.04.2024
More

    Ένταση και φωνές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

    Με εντάσεις, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Aνάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου

    Στο επίκεντρο βρέθηκαν τρία θέματα που είχαν να κάνουν με το φωτοβολταϊκό Πάρκο στο δήμο Ζίτσας, το Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) στην θέση Άγιος Γεώργιοςτου δήμου Ζηρού και τέλος την επανεξέταση των αδειοδοτήσεων για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας στο Δήμο Σουλίου.

    Στο πρώτο θέμα, αυτό της εγκατάστασης και λειτουργίας «Φωτοβολταϊκού Πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW «Καρίτσα 1» στη θέση «Κόντρες-Μελίσσια» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Ζίτσας, Ευρυμενών & Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου», η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης κα Μπραίμη στην εισήγησή της υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για το θέμα υπήρξε πέραν της θετικής εισήγησης της υπηρεσίας της περιφέρειας και θετική εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου. Διαφορετική άποψη είχαν μέλη της επιτροπής, που υποστήριξαν ότι υπάρχουν διαφωνίες στο δημοτικό συμβούλιο της Ζίτσας, με το θέμα να λαμβάνει τελικά «πράσινο φως».

    Η επιτροπή ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) Άγιος Γεώργιος, ισχύος 2,13 MW, στην δημοτική ενότητα Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού.

    Όλα τα μέλη της επιτροπής συντάχτηκαν και εισηγήθηκαν αρνητικά λαμβάνοντας υπόψη και τις αρνητικές εισηγήσεις και αποφάσεις τόσο των υπηρεσιών όσο και του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ζηρού.

    Δύσκολη η διαχείριση

    Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής του Σουλίου έφεραν την Επιτροπή μπροστά στην αναγκαιότητα να ζητήσει επεναξέταση ενός θέματος που στο παρελθόν- στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, είχε πάρει θετική έγκριση.

    Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα με παρέμβασή τους ζήτησαν από την Επιτροπή να συνδράμει ώστε να μην λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες. Ίδιο αίτημα υπέβαλε στην εισήγησή του και ο δήμαρχος Σουλίου.

    Μετά από φωνές, αντεγκλήσεις, η κα Μπραίμη στην τοποθέτησή πρότεινε την επανεξέταση των αδειοδοτήσεων για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας στο Δήμο Σουλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Αυτές οι μονάδες είναι μονάδες καύσης με πρώτες ύλες που δεν υπάρχουν στην περιοχή. Και αναρωτιόμαστε γιατί να λαμβάνει μια περιοχή τους ρύπους, όταν δεν έχει την πρώτη ύλη;» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει χρόνος και τρόπος να διορθωθούν, όποιες αστοχίες συνέβησαν κατά το παρελθόν, τόσο για τις πραγματοποιούμενες, όσο και για τις μελλοντικές επενδύσεις».

    Η Επιτροπή γνωμοδότησε επίσης θετικά επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) των έργων:

    • «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση Καμίνια της Τ.Κ. Πηγαδουλίων Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας».
    • « Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 30.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΡΟΓΓΟΖΙΑ» της Τ.Κ. Αγ. Σπυρίδωνα, Δ. Αρταίων».
    • «Λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Σαγιάδας, στη Δ.Ε. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ