Πέμπτη 20.06.2024
More

  Επιχείρηση απομάκρυνσης ογκωδών μετά τα ρεπορτάζ

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των τελευταίων ημερών από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών να απομακρύνει τα ογκώδη αντικείμενα που έχουν κατακλύσει διάφορες γωνιές της πόλης και στον πυκνό πολεοδομικό ιστό, αλλά και στις συνοικίες.

  Η κατάσταση όπως έχει γίνει άλλωστε και στο παρελθόν ειδικά από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, τουλάχιστον με τα μέσα και το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας.

  Όποτε άλλωστε έγινε μία προσπάθεια με επιτυχή αποτελέσματα στο παρελθόν, αυτό καταγράφηκε τις περιόδους που ο δήμος είχε συνάψει κάποια προγραμματική σύμβαση με ιδιώτη που συνεπικουρούσε στο έργο της υπηρεσίας. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει και το επόμενο διάστημα χωρίς να είναι σαφές πότε η υπηρεσία θα είναι σε θέση να εισηγηθεί σχετικά στη Δημοτική Επιτροπή και έπειτα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά που καταδεικνύουν πάντως οι εικόνες στις συνοικίες της πόλης, είναι δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι η αδυναμία της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις αυτονόητες υποχρεώσεις της και το δεύτερο το έλλειμμα παιδείας, οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

  Η υπηρεσία καθαριότητας καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για την απομάκρυνση των ογκωδών και δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος, ότι σε αυτήν την ανταπόκριση έπαιξε ρόλο και το ρεπορτάζ του epirusonline, καθώς στα σημεία που παρουσίασε το φωτορεπορτάζ της Δευτέρας, όπου τα ογκώδη παρέμεναν επί πολλές ημέρες και προστίθεντο καθημερινά και άλλα, υπήρξε επέμβαση της υπηρεσίας και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις χθεσινές φωτογραφίες τα σημεία στην Καραβατιά και στη Λέοντος Μελά, έχουν καθαριστεί. Εξαίρεση αποτελεί μόνον το σημείο στη Δροσιά, στις παρυφές του δασυλλίου των Ιωαννίνων, στο οποίο η τελευταία παρέμβαση σύμφωνα με τους περιοίκους για την απομάκρυνση των ογκωδών, καταγράφηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα.

  Από την άλλη όμως, είναι επίσης σαφές, ότι πλην της αποκομιδής και  απομάκρυνσης των ογκωδών αντικειμένων το κυριότερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη νοοτροπία των πολιτών. Είναι αδιανόητο και συμβαίνει σχεδόν πάντα, στα σημεία που απομακρύνονται τα ογκώδη, την αμέσως επόμενη ημέρα, να εμφανίζονται ξανά νέες στοίβες όπως έγινε στην οδό Περιβλέπτου στην περιοχή της Δομπόλη και την οποία ανέδειξε η υπηρεσία και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Χρυσοστόμου με ανακοίνωση την Τετάρτη. Η απειλή της επιβολής του προστίμου σε όποιον εντοπιστεί να απορρίπτει ογκώδη σε διάφορα σημεία, δε φαίνεται να πτοεί κανέναν ή τουλάχιστον εκείνους που το κάνουν επανειλημμένως. Δεν ξέρουμε βέβαια εάν αυτό αλλάξει, στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος και του επιβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

  Ούτε το τηλέφωνο δε σηκώνουν…

  Η διάθεση του δήμου Ιωαννιτών πάντως είναι να προχωρήσει σε μία πιο «επιθετική» τακτική αντιμετώπισης του φαινομένου, ώστε να βελτιωθεί σταδιακά η εικόνα στις συνοικίες της πόλης και με την ανάθεση της υπηρεσίας σε ιδιώτη ανάδοχο τους επόμενους μήνες, η εικόνα να γίνει ακόμη καλύτερη. Μέχρι τότε πάντως, ας προσπαθήσει η υπηρεσία καθαριότητας να είναι περισσότερο συνεπής στις αυτονόητες υποχρεώσεις της, χωρίς να περιμένει τη δημοσίευση φωτογραφιών μέσω των ρεπορτάζ για να ανταποκρίνεται…

  Και συνακόλουθα, είναι απόλυτη αναγκαιότητα να τεθεί σε κανονική – και όχι συμβολική – λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή την οποία εδώ και χρόνια ο δήμος Ιωαννιτών «διαφημίζει» στους πολίτες καλώντας τους να επικοινωνούν ώστε να ενημερώνονται για το πότε και σε πιο σημείο θα μπορούν να αφήνουν ογκώδη αντικείμενα, ώστε να περνά το όχημα του δήμου. Στο τηλεφωνικό νούμερο 26510-75555 σύμφωνα με αναφορές πολιτών, αλλά όπως είχαμε κι εμείς την ευκαιρία να διαπιστώσουμε εδώ και μία εβδομάδα δεν απαντά κανείς και κάνει εκτροπή στο τηλεφωνικό κέντρο του δημαρχείου, από το οποίο προσπαθούν να κάνουν σύνδεση με την ίδια τηλεφωνική γραμμή, χωρίς να γίνει εφικτό…

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ