Παρασκευή 31.03.2023
More

  Επιλέγουν έλατα τα φυτεύουν στον κήπο ή σε δημόσιο χώρο

  Η γεωπόνος Βασιλική Τζιοβάρα ήδη έχει προμηθευτεί στο φυτώριό της πολλά έλατα ενόψει των γιορτών

  Μέσα στη ζοφερή κατάσταση το φως των Χριστουγέννων μοιάζει με όαση. Το στόλισμα του δέντρου είναι ίσως από τις πιο όμορφες στιγμές και γεμίζει χαρά μικρούς και μεγάλους που έστω και για λίγο γίνονται παιδιά!

  Το φυσικό έλατο είναι επιλογή πολλών ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι εκείνοι που από επιλογή αγοράζουν έλατα φυτεμένα τα οποία μετά την περίοδο των γιορτών διατηρούν είτε στο μπαλκόνι τους είτε τα φυτεύουν σε δημόσιους χώρους.

  Η γεωπόνος Βασιλική Τζιοβάρα ήδη έχει προμηθευτεί στο φυτώριό της πολλά έλατα ενόψει των γιορτών καθώς ήδη πολλοί είναι εκείνοι που στολίζουν αφού ο χρόνος πλησιάζει.

  Τα περισσότερα έλατα είναι φυτεμένα σε γλάστρες και ξεκινούν από 50 ευρώ ενώ ανάλογη τιμή έχουν και τα δέντρα σε βάση.

  Πολλοί πιστεύουν πως αγοράζοντας ένα φυσικό δέντρο επιβαρύνουμε το περιβάλλον πολύ περισσότερο από ότι αν στολίσουμε ένα τεχνητό δέντρο, συμβάλλοντας στην αποψίλωση  δασών. «Τα δέντρα που προορίζονται για αγορά ωστόσο, καλλιεργούνται σε ειδικά φυτώρια, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Κατά την καλλιέργεια καθώς και κατά την διάρκεια της ζωής του, ένα φυσικό δέντρο ευνοεί το περιβάλλον καθώς απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και άζωτο από το έδαφος. Το ανθρακικό του αποτύπωμα ισοδυναμεί έτσι περίπου με -3.13 kg CO2 (θετικός αντίκτυπος) εάν καταλήξει σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αλλά αυξάνεται στα 5.12 kg CO2 (αρνητικός αντίκτυπος) εάν καεί μετά τη χρήση του. Επιπλέον, ένα φυσικό δέντρο μπορεί μετά την χρήση του να αξιοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε γεωργικές ή ξυλουργικές εργασίες..

  Ένα τεχνητό δέντρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την απόρριψή του για να μπορέσει να ισοσταθμίσει τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο» τονίζει ενώ εξηγεί πως οι περισσότεροι αγοράζουν φυτεμένα δέντρα.

  Και άλλες επιλογές

  Αν τώρα δε θέλετε φυσικό έλατο ή δεν σας αρέσουν τα τεχνητά δέντρα υπάρχουν και άλλες λύσεις. Το γκι αλλά και άλλα κωνοειδή φυτά τα τελευταία χρόνια διακοσμούν και στολίζονται από πολλούς «λύσεις υπάρχουν και απευθύνονται σε όλους. Στα φυτώρια θα βρει ο καθένας διαφορετικές προτάσεις που ταιριάζουν στη φιλοσοφία άλλα και στην τσέπη του» καταλήγει η κα. Τζιοβάρα.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ