Πέμπτη 29.02.2024
More

  Επίσκεψη M. Τζούφη και Γ. Στέφου στην Πυροσβεστική

  Την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου επισκέφθηκαν η Μερόπη Τζούφη και ο Γιάννης Στέφος

  Την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου επισκέφθηκαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη και ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Στέφος, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με το διοικητή, αρχιπύραρχο Απόστολο Βασδέκη.

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως η υποστελέχωση της υπηρεσίας και η μείωση των οργανικών θέσεων στα Ιωάννινα κατά τη διετία 2019-2021. Παράλληλα, η συνδρομή με προσωπικό και οχήματα για την κατάσβεση πυρκαγιών σε άλλες περιφέρειες αποδυναμώνουν περαιτέρω τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Ήπειρο.

  Για το ζήτημα, η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως έχει καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, σημείωσε πως παραμένει αναπάντητη εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ δεσμεύτηκε να επανέλθει ώστε η κυβέρνηση να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.

  Επιπλέον προβλήματα και καθυστερήσεις στην κάλυψη των αναγκών δημιουργεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Πλέον οι μετακινήσεις του προσωπικού ελέγχονται και αποφασίζονται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τους κατά τόπους διοικητές της Πυροσβεστικής να μην έχουν λόγο.

  Ειδική αναφορά έγινε στην παλαιότητα του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου, ενώ τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να ανανεωθούν τα οχήματα και τα εναέρια μέσα, τα οποία λόγω χρήσης και παλαιότητας χρήζουν διαρκών επισκευών και εκτεταμένων συντηρήσεων. Όπως υπογράμμισε η Μερόπη Τζούφη, η ανανέωση και αναβάθμιση των μέσων πρέπει να προχωρήσει άμεσα, πριν το καλοκαίρι του 2022, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ακόμα, επεσήμανε πως απαιτείται ο συντονισμός και η άμεση επικοινωνία όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να προστατευθεί το περιαστικό άλσος των Ιωαννίνων όπως και όλοι οι χώροι πρασίνου, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τα περιαστικά δάση, το οποίο δυστυχώς εγκαταλείφθηκε από τη ΝΔ.

  Τέλος, ο Γιάννης Στέφος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν παρά την εργασιακή τους επισφάλεια. Επεσήμανε επίσης πως οι πρόσφατες πυρκαγιές κατέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις της Πυροσβεστικής και σημείωσε πως απαιτείται πολιτική βούληση ώστε να ενισχυθεί η υπηρεσία με προσωπικό και μέσα, με αύξηση των εισακτέων μέσω Πανελλαδικών και εργασιακή εξασφάλιση του πολύπειρου προσωπικού. Υπενθύμισε δε, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μονιμοποίησε 2.200 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, προσέλαβε άλλους 900 πενταετούς και διπλασίασε τους εποχικούς παρά την οικονομική ασφυξία της προηγούμενης περιόδου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ