Τετάρτη 24.04.2024
More

  Έρευνα για τα χημικά στους κάδους απορριμμάτων

  Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων για το περιστατικό το βράδυ της Παρασκευής, όταν τρεις γυναίκες – εργαζόμενες στην καθαριότητα του δήμου Ιωαννιτών, διακομίστηκαν με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, όπου και διανυκτέρευσαν.

  Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και οι τρεις εργαζόμενες πήραν εξιτήριο το Σαββατοκύριακο και πλέον αναρρώνουν, ωστόσο τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισαν, διερευνώνται. Το πιθανότερο όμως σενάριο είναι αυτό της απόρριψης στους κάδους ανακύκλωσης (!) των συσκευασιών που περιέχουν τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η Αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος λίγο πριν το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο, όταν ένα συγκεκριμένο μπλοκ διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί κοντά στο Αστυνομικό Μέγαρο.

  Λίγες ώρες μετά οι εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας στον δήμο Ιωαννιτών και συγκεκριμένα στην ανακύκλωση βρέθηκαν στο σημείο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όμως όταν μετακίνησαν τους κάδους, εισέπνευσαν άγνωστες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να διακομιστούν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα.

  Ο Δήμαρχος

  Ο δήμαρχος Ιωαννίνων και η δημοτική αρχή με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση στις τρεις εργαζόμενες, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις.

  Την πλήρη διερεύνησή του άλλωστε ζήτησε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου σε επικοινωνία που είχε με τις εισαγγελικές αρχές.

  «Το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις σε όλους μας. Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο χημικά ή άλλα επικίνδυνα υλικά να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων χωρίς αυτοί που το κάνουν να σκεφτούν τις συνέπειες και τους εργαζόμενους της καθαριότητας που εν αγνοία τους βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις τρεις εργαζόμενες και σε όλο το προσωπικό της καθαριότητας που δίνει καθημερινά τον αγώνα του για μια καθαρή πόλη» ανέφερε ο δήμαρχος στη γραπτή του δήλωση.

  Ακολούθησε η διαταγή του Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς πάντως να υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να υπάρξει αποτέλεσμα, αφού από την ΕΛ.ΑΣ δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση, ότι οι δυνάμεις που βρισκόταν στο χώρο των επεισοδίων έριξαν τις συσκευασίες από τα δακρυγόνα μέσα στους κάδους ανακύκλωσης, ούτε φυσικά εάν αυτό συνέβη, ότι ήταν και η αιτία που οι εργαζόμενες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

  Απόδοση ευθυνών ζητά ο Σύλλογος ΟΤΑ

  Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στους ΟΤΑ του νομού, Τίνα Ζέκα που βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Αστυνομικό Μέγαρο ζητώντας ενημέρωση για το συμβάν, σε χθεσινές της δηλώσεις, είπε ότι για τους ίδιους αλλά και για κάθε νοήμονα πολίτη, δε μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο πλην του ότι οι εργαζόμενες εισέπνευσαν χημικά από τα δακρυγόνα που είχαν χρησιμοποιήσει λίγη ώρα πριν οι αστυνομικές δυνάμεις και άγνωστο πως και γιατί, βρέθηκαν εντός των κάδων ανακύκλωσης.

  «Το πρώτο που μας ενδιαφέρει, είναι η υγεία των συναδέλφων μας και ευτυχώς και οι τρεις είναι καλά και βρίσκονται στα σπίτια τους, έχοντας αναρρωτική άδεια.

  Δεν είναι δική μας δουλειά να ερευνήσουμε τι βρισκόταν μέσα στους κάδους, όμως ευτυχώς έχουν αποτυπωθεί και στα πλάνα των τηλεοπτικών σταθμών που κατέγραφαν τα επεισόδια και είναι ευκρινές τι συνέβη ακριβώς στο σημείο που βρίσκονται οι κάδοι.

  Σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε να δοθούν οι απαντήσεις, αλλά και να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο, όπου στο κέντρο της πόλης, να δίνεται εντολή για χρήση δακρυγόνων, ενώ μία πορεία χιλιάδων πολιτών βρισκόταν σε εξέλιξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ζέκα.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ