Τετάρτη 05.10.2022
More

  Ετήσιος απολογισμός του Πνευματικού Κέντρου

  Το Πνευματικό Κέντρο συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας κάτω από τη νέα διοίκηση του

  Ένας χρόνος που στιγματίστηκε από την εκκωφαντική σιωπή του κενού που δημιουργήθηκε όταν σταμάτησαν όλες οι δραστηριότητές του εξαιτίας των μέτρων για την αποφυγή του κορωνοϊού.

  Ο Οργανισμός, παρ’ όλες τις πρωτοφανείς δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της έως τώρα θητείας του κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε με θέρμη από το κοινό και να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας δυσάρεστης περιόδους για την κοινωνία με τη διοργάνωση ποιοτικών θερινών εκδηλώσεων τηρώντας απόλυτα τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων.

  Παράλληλα, το Πνευματικό Κέντρο μέσω των συνεργασιών με σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας (Ίδρυμα Ωνάση, ΜΙΕΤ, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), μορφωτικά ιδρύματα (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο) και Πρεσβείες ξένων χωρών (Πρεσβείες Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Τσεχίας, Σλοβακίας) ενδυναμώνει την εξωστρέφεια της Επιχείρησης και της πόλης ενώ εκθέτει και παράγει πολιτιστικό προϊόν θεμελιώνοντας μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πόλεων και λαών με ταυτόχρονη προβολή της ευρύτερης περιοχής έξω από τα στενά γεωγραφικά της όρια.

  Μουσική

  Στην διάρκεια του χρόνου αυτού, το Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία το σημαντικό έργο των δομών του. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία με έργα του Γιόχαν Στράους, ένα μικρό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Μουσικής τον Ιούνιο καθώς και διπλή συναυλία τον Ιούλιο με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

  Παράλληλα η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε το επετειακό πρόγραμμα “Ανασαίνοντας τον αέρα της λευτεριάς” τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των Ελευθέριων της πόλης, και ενώ μουσικά σχήματα της Φιλαρμονικής παρουσίασαν το “Ηχητικούς περιπάτους στη λίμνη” με αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων και ξένων συνθετών τον Ιούνιο. Η νεοσύστατη Μπαντίνα της Φιλαρμονικής που αποτελείται από 50 νέους μουσικούς, ηλικίας 10 έως 25 ετών, έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον περασμένο Φεβρουάριο στην αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας” παρουσιάζοντας μουσικές και τραγούδια από τον χώρο του κινηματογράφου καθώς και γνωστά τραγούδια μοντέρνου ρεπερτορίου.

  Τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, ο σημαντικότερος μουσικός πνεύμονας της πόλης, παρουσίασε τα ανερχόμενα ταλέντα της πόλης αλλά την αφοσιωμένη εργασία των δασκάλων του σε επετειακές εκδηλώσεις (Χριστούγεννα), έκανε εμφανίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με έργα κλασσικού ρεπερτορίου και εγκαινίασε το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου τον Ιούλιο με την εναρκτήρια συναυλία στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”.

  Η Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου που δραστηριοποιήθηκε εκ νέου φέτος παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Δήμο Μούτση στην κατάμεστη αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας τον περασμένο χειμώνα ενώ το καλοκαίρι περιόδευσε στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες με ιδιαίτερη επιτυχία. Ειδικά μουσικά αφιερώματα σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη και του Μανόλη Αναγνωστάκη παρουσιάστηκαν από τοπικό μουσικό σχήμα που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έχοντας καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της πόλης μας ως μέλη βασικά μέλη στη σύνθεσή του.

  Στο ιδιόμορφο λόγω περιοριστικών μέτρων καλοκαίρι που μας πέρασε, ακούσαμε ζωντανά καταξιωμένους καλλιτέχνες σαν τον Βασίλη Γισδάκη, την Ιωάννα Φόρτη με τους Vamos Ensemble, την Καλλιόπη Βέττα και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη σε ένα αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, τους Κάχα Σεκρέτα και, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Χρίστο Τσιαμούλη με τους Κυρατζήδες και ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν από την νέα γενιά Ελληνίδων ερμηνευτριών με τις Ναλίσα Γκριν, Σούγκασπανκ και Λου Ιζ να αποδεικνύουν επί σκηνής γιατί θεωρούνται μία από τις καλύτερες μουσικές προτάσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

  Λίγο νωρίτερα ακούσαμε το σύνολο Passa Tempo με ελληνικές και ξένες μουσικές επιλογές, την Κρήτη να συναντά το Λονδίνο με το δίδυμο Γιάγκου Χαιρέτη και Maria-Christina Harper, κινηματογραφικές μουσικές από το σχήμα Psycho και τον Γιώργο Σαλβάνο, το θρυλικό Γιαννιώτικο ροκ σχήμα των Deans σε μια μοναδική επανεμφάνιση, τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα σε ένα αναζωογονητικό ταξίδι στην ηπειρώτικη παράδοση. Ταξιδέψαμε μέσα από τις νότες στο Σηκουάνα με την Κυβέλη Καστοριάδη και τον Ορέστη Καλαμπαλίκη, στους ήχους της Μεσογείου με τους Ιταλούς Mish Mash, στα αθάνατα τραγούδια των ταινιών του Μιχάλη Κακογιάννη σε ένα μοναδικό σχήμα με τον Μανώλη Γεωργοστάθη, τον Σπύρο Κλείσσα, την Μπέττυ Χαρλαύτη και τη συμμετοχή τοπικών μουσικών και υποδεθήκαμε τον νέο χρόνο με μια μοναδική εμπειρία και τους Νίκο Ξυδάκη και Όλια Λαζαρίδου σε ένα αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό ενώ λίγο πριν εκπνεύσει το 2019 ο Νίκος Ξυδάκης μας ετοίμασε άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή – φόρο τιμής στα “Γυάλινα Γιάννενα” του Μιχάλη Γκανά με τον ίδιο τον ποιητή να αφηγείται. Τέλος το εκλεκτικό τοπικό σύνολο των Musarti παρουσίασε ένα πρόγραμμα με μουσική από αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

  Παράλληλα, ένα πιο νεανικό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει σημαντικούς καλλιτέχνες από την πόλη αλλά και παγκοσμίως γνωστούς δημιουργούς θέτοντας υπό την αιγίδα του το “Soundtrope Festival” με συμμετοχές καλλιτεχνών όπως o Mick Harvey, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Ψαραντώνης και οι Κεφάλαιο 24 και διοργάνωσε δύο φεστιβάλ το Ioannina New Era τον Σεπτέμβριο του 2019 και το Ioannina Rock City τον Ιούlιο του 2020 με την συμμετοχή του Ronnie Romero, του Γιώργου Γάκη και των Troublemakers καθώς και τοπικών ροκ συγκροτημάτων.

  Θέατρο – Χορός

  Το θεατρικό καλοκαίρι μπορεί να ήταν λειψό λόγω των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα μέσα Ιουλίου αλλά το Πνευματικό Κέντρο κατόρθωσε στον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του να παρουσιάσει τον “Ριχάρδο τον 2ο – Το Ρέκβιεμ Ενός Βασιλιά” με τον Γιαννιώτη ηθοποιό Τάσο Νούσια σε συνεργασία με το Ίδρυμα M. Κακογιάννη, τις “Ικέτιδες” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, το “Καλιφόρνια Ντρήμιν” του Βασίλη Κατσικονούρη  σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ενώ έθεσε υπό την αιγίδα του παραστάσεις τοπικών θεατρικών ομάδων.

  Ταυτόχρονα η Ερασιτεχνική Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού επιμελήθηκε και παρουσίασε παραστάσεις υψηλής αισθητικής και με μεγάλη ανταπόκριση (παράσταση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σεπτέμβριος 2019 και “Touch me if you can”, Δεκέμβριος 2019).

  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Αφιέρωματα, ειδικές προβολές, θερινό σινεμά

  Οι κινηματογραφικές προβολές επέστρεψαν στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου με ειδικά αφιερώματα σε καταξιωμένους δημιουργούς (Αφιέρωμα στον Φράνκο Τζεφιρέλλι, η “Τριλογία” με Αρχαία Τραγωδία του Μιχάλη Κακογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα M. Κακογιάννη), ειδικές προβολές με την παρουσία των δημιουργών και συζήτηση με το κοινό (“Το Μπαλκόνι” για το Ολοκαύτωμα των Λιγγιάδων, “Ρωμανιώτες” για την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, “Πίτσα, Δημοκρατία και ο Μικρός Πρίγκηπας” για τη προσφυγική κρίση), εναλλακτικές κινηματογραφικές επιλογές στο πρόγραμμα  “Άλλη Οθόνη”, σινεμά από όλο τον κόσμο στις Κυριακές στο Πανί σε συνεργασία με Πρεσβείες και Μορφωτικά Ιδρύματα (Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ), προβολές κλασσικών Χριστουγεννιάτικων ταινιών κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και θερινό σινεμά με ελληνικές και ξένες ταινίες για το πλατύ κοινό.

  Εκδηλώσεις/Δράσεις για παιδιά – Εκδηλώσεις εορτών Χριστουγέννων

  Διοργάνωσε ένα πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων με παραγωγές κυρίως των δικών του δομών αλλά και με τη συμμετοχή αυστηρά επιλεγμένων προτάσεων που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ενισχύοντας το προφίλ της πόλης σαν χειμερινό ταξιδιωτικό προορισμό και προσφέροντας στους πολίτες πολλές και ποιοτικές επιλογές διασκέδασης. Το Εικαστικό Εργαστήρι και τα ΚΔΑΠ της πόλης παρουσίασαν εργαστήρια κατασκευής, θεατρικά εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών ενώ εξαιρετικές επιλογές από σημαντικές Ελληνικές  παραστάσεις θεάτρου σκιών και κουκλοθεάτρου (Όπερα κουκλοθεάτρου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, θέατρο σκιών από το Paramana Theatre, παράσταση του θιάσου Κούκο-Μούκλο) παρουσιάστηκαν επίσης με μεγάλη επιτυχία την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο.

  Το θερινό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου εμπλουτίστηκε με παραγωγές από δύο διαφορετικές τοπικές ομάδες κουκλοθέατρου που παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα σε εξωτερικούς χώρους.

  Βιβλιοπαρουσιάσεις –  Ομιλίες – Σεμινάρια

  Μία από τις πιο ιδιαίτερες ενότητες της πολιτιστικής δραστηριότητας του Πνευματικού Κέντρου είναι η παρουσίαση πρόσφατων εκδόσεων και η συνομιλία του συγγραφέα με το κοινό, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους ποιητές, λογοτέχνες και στοχαστές, ομιλίες για σημαντικά θέματα της σημερινής κοινωνίας καθώς και σεμινάρια ιστορίας. Μερικές από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της περασμένης χρόνιας ήταν:  η εκδήλωση σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας όπου ο διευθυντής του Ιδρύματος, Διονύσης Καψάλης παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, καθώς και την νέα συλλογή δοκιμιακών εκδόσεων minima του ΜΙΕΤ, η ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση σε συνεργασία με τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, το σεμινάριο ιστορίας του Αριστείδη Χατζή με τίτλο “Η φιλελεύθερη διάσταση της επανάστασης του 1821”, οι παρουσιάσεις βιβλίων του Σταύρου Ζουμπουλάκη ( “Άσπονδοι Αδελφοί, Εβραίοι  -Χριστιανοί – Μουσουλμάνοι” ) , του Ernst Bloch (“Ο Αθεισμός στον χριστιανισμό”) κ.α.

  Εκδηλώσεις που προγραμματίζει

  Ο γενικός σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Πνευματικού Κέντρου έχει θέσει ως βασικό στόχο του την ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλότητας της καλλιτεχνικής έκφρασης και έχει ήδη δείξει κάτι παραπάνω από σημάδια αυτής της πολιτικής μέσω του προγράμματός του την περασμένη χρονιά. Αυτός είναι και ο στόχος για τον επόμενο χρόνο όπου ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μας δείχνει και τις πολλαπλές διαδρομές που μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε.

  Ετοιμάζεται ήδη ένα πρόγραμμα το οποίο θα εμβαθύνει στη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για την πόλη μας και στο ρόλο της στην προετοιμασία της εθνικής παλιγγενεσίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην μελλοντική προοπτική της πόλης. Φιλοδοξούμε το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να γίνει ένα σημείο επαφής μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν: α) Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Αλή Πασά και το Νεοελληνικό Διαφωτισμό, β) εκδήλωση σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσίασης του αρχείου των αγωνιστών του 21, γ) πολιτιστικές δράσεις με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Φιλαρμονική (Η Ελληνική Επανάσταση εμπνέει την όπερα, “Ο Αμερικάνος” του Παπαδιαμάντη κ.α.), δ) εκθέσεις και ε) κύκλο σχετικών διαλέξεων που ξεκινούν σε λίγες ημέρες (σεμινάριο ιστορίας με θέμα: ΄΄Η Επανάσταση του 1821: ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας, 25/9/2020] σε συνεργασία με άλλους φορείς αλλά και δράσεις που οριοθετούν τη συγκυρία με δραστηριότητες: α) για τη δωρεά οργάνων (η πόλη γίνεται δωρητής οργάνων), β) τη συμμετοχή της τεχνολογίας ως μέσο πολιτισμού (ατενίζοντας το μέλλον με τη γνώση του παρελθόντος: ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα μάτια της Ηπειρώτισσας γυναίκας), γ) την ενεργή συμμετοχή της 3ης ηλικίας σε διαδραστικά προγράμματα για την πόλη (τεχνολογία, γαστρονομία,ξεναγήσεις, αφήγηση, προφορική ιστορία) και ε) συνδιοργανώσεις θεατρικών παραστάσεων και άλλων ποικίλων παραστατικών δρώμενων με  συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς έχουν ήδη προαναφερθεί και αποτελούν στρατηγικούς εταίρους στην χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής του Οργανισμού.

  Επιπλέον, το Πνευματικό Κέντρο πρόκειται να συνεχίσει τους πολιτιστικούς θεσμούς που έχει θεσπίσει και παρουσιάζει με συνέπεια όπως εβδομαδιαίες κινηματογραφικές προβολές, μουσικά αφιερώματα στους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και μουσικούς, τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ενώ Φεστιβάλ όπως το Castle Rock Festival και το “Ioannina Street Theatre – Θέατρο στο δρόμο” που δεν κατέστη δυνατό να διοργανωθούν φέτος εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021.  Παράλληλα, συνεχίζει τις συνεργασίες με τα σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, ετοιμάζοντας νέους κύκλους προβολών και μουσικών συναυλιών με τη σύμπραξη Πρεσβειών ξένων χωρών στην Ελλάδα, συνδιοργανώσεις θεατρικών παραγωγών και σεμινάριο χορού με το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, εκθέσεις με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς κ.α.

  Τέλος το Πνευματικό Κέντρο επεκτείνει τις δραστηριότητες του με ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια σύστασης Κέντρου Μεταναστών με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ετοιμάζεται να συνδράμει έμπρακτα και στην δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα των Λιγγιάδων στο φυσικό του χώρο, στο μαρτυρικό χωριό των Λιγγιάδων στις παρυφές της πόλης με την οικονομική συνδρομή του Γερμανικού Ταμείου και άλλων χορηγών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ