Σάββατο 29.01.2022
More

  Πλούσιο το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου

  Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών για το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

  Το Πνευματικό Κέντρο έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά το φθινοπωρινό πρόγραμμά του με συναυλίες όπως το  Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, τον Χρίστο Τσιαμούλη και τους Κυρατζήδες, και τα κουαρτέτα εγχόρδων του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

  Η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με συναυλίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των προτιμήσεων του κοινού. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου ένα μικτό σχήμα που περιέχει μέλη της Λαϊκής Ορχήστρας του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό μας συνθέτη Άκη Πάνου, το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη το τοπικό μουσικό σύνολο των Musarti παρουσιάζει “Μουσικές του Κόσμου” στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζης” ενώ μια μέρα μετά τα Κουαρτέτα του Δημοτικού Ωδείου θα παρουσιάσουν το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

  Τον Οκτώβρη υποδεχόμαστε τον Δημήτρη Υφαντή και το συγκρότημά του σε γνωστά, αγαπημένα ελληνικά τραγούδια ενώ σε εντελώς διαφορετικό ύφος την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου φιλοξενούμε στην αίθουσα Βασίλης Πυρσινέλλας την διπλή συναυλία των Convex Model από τη Θεσσαλονίκη και των Όμμα από τα Γιάννενα σε μια ιδιαίτερη εμφάνιση με εναλλακτικούς ήχους και διάθεση.

  Ο κινηματογράφος είναι μία από τις Τέχνες οι οποίες δεν λείπουν ποτέ από το πρόγραμμα του Οργανισμού και έτσι με το που τελειώνει η ιδιαίτερα δραστήρια περίοδος των θερινών προβολών που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού αρχίζει η χειμερινή περίοδος που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου με ένα σεμινάριο προφορικής ιστορίας και ντοκιμαντέρ με τον γνωστό σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ ενώ επιστρέφουν και οι Κυριακές στο Πανί με ένα αφιέρωμα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως αποτυπώθηκε στην 7η Τέχνη.

  Μια ακόμη επιστροφή έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria, ο πιο γνωστός ίσως θεσμός της πόλης, συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε πολλούς χώρους ταυτόχρονα ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ ξεκινά άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Platypus Trail” με θεματολογία που αφορά στην οικολογία και σε καίρια περιβαλλοντολογικά ζητήματα της εποχής μας.

  Το θέατρο εκπροσωπείται στο πρόγραμμα μέσω της αιγίδας του Πνευματικού Κέντρου προς τοπικές θεατρικές ομάδες με δύο έργα να έχουν ήδη παρουσιαστεί στην πόλη, το “Λεύτερο Ζευγάρι” των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμκε από την “Θεατρική Συμπαιγνία” και το “Εκείνος κι Εκείνος” του Κώστα Μουρσελά από την θεατρική ομάδα “Το Αβγό” ενώ οι “Αθεράπευτοι” θα παρουσιάσουν “Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” στις 21 Οκτωβρίου. Λίγο νωρίτερα στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου η κεντρική σκηνή του Κέντρου θα φιλοξενήσει την παράσταση μουσικού θεάτρου “Τα Γεγονότα” σε συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

  Ο χώρος των εκδόσεων δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου ξεκινώντας από την παρουσίαση του βιβλίου της Καρολίνας Μέρμηγκα “Κάτι κρυφό μυστήριο” την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, συνεχίζοντας με μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων ετών, το βιβλίο “Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερική” του Γιάννη Βούλγαρη τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και καταλήγοντας στις 24 Οκτωβρίου με την παρουσίαση του συνολικού ποιητικού έργου του Άρη Κουτούγκου, Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΜΠ, με τίτλο «Μουσικὴν ποίει καὶ ἐργάζου.”

  Παράλληλα δύο επιπλέον εκδηλώσεις, με ακαδημαϊκό ενδιαφέρον αλλά και πρακτική χρηστικότητα ως εμβάθυνση στην ατομική και συλλογική αυτογνωσία  έρχονται να εμπλουτίσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου αυτή την περίοδο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα”Βασίλειος Πυρσινέλλας” με την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών να παρουσιάζει το Σεμινάριο Ιστορίας με τίτλο “Η επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας” . Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Στρογγυλή τράπεζα με αφορμή το βιβλίο του Παύλου Κόντου, «Τα δύο ευ της ευτυχίας». Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη με τίτλο “Ευτυχία: ένα φιλοσοφικό πρόβλημα;” και ομιλητές τους Ελένη Λεοντσίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γκόλφω Μαγγίνη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνο Ράντη, Αναπληρωτή Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και τον  συγγραφέα του βιβλίου.

  O χορός εκπροσωπείται από την Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Πνευματικού Κέντρου με την παράσταση υψηλής αισθητικής, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Σχολή μας, με τίτλο “What If? Continue…” που πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

  Τέλος στο πλαίσιο των συνεργασιών με Πρεσβείες και Μορφωτικά Ιδρύματα ξένων χωρών,  το Πνευματικό Κέντρο και η Πρεσβεία της Σλοβακίας θα συνδιοργανώσουν ένα διήμερο εκδηλώσεων στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” το οποίο περιλαμβάνει Φεστιβάλ Μπύρας, προβολή της ταινίας “Εύα Νόβα” του Μάρκο Σκοπ και έκθεση ταπισερί.

  Πρόκειται για μια ακόμη μεταβατική περίοδο για όλους τους πολίτες και ακόμη περισσότερο για το Πνευματικό Κέντρο που καλείται να διοργανώσει πολλαπλές εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται. Η διοίκηση της Επιχείρησης θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες ότι σε όλες τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου ακολουθούνται αυστηρά όλα τα μέτρα όπως αυτά κοινοποιούνται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας  ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, κοινό, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και συνεργάτες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ