Κυριακή 16.05.2021
More

  Έτσι «κλείστηκαν» τα ραντεβού για τα εμβόλια

  Το πρώτο συμπέρασμα του ελέγχου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

  Με τη διερεύνηση της υπόθεσης των εμβολιασμών εκτός λίστας των δικαιούχων της περιόδου, να συνεχίζεται, τόσο σε επίπεδο προανάκρισης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων κατ’ εντολήν των εισαγγελικών αρχών, οι πρώτες διαπιστώσεις και οι απαντήσεις για την «τρύπα» στην ψηφιακή πλατφόρμα, έρχονται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πληροφορίες του epirusonline, αναφέρουν πως ο έλεγχος που ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη το πρωί εντόπισε την αρχή της διαδικασίας μέσω της οποίας «ξεκλείδωσαν» εκατοντάδες ΑΦΜ, που απέκτησαν τότε τη δυνατότητα να κλείσουν, απολύτως νόμιμα, τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

  Η αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι βρέθηκε στο ιατρείο της εταιρίας, που δηλώθηκε στο σύστημα για τον εμβολιασμό του γιατρού εργασίας και του υγειονομικού προσωπικού (νοσηλευτές) που εντάσσονται στη λίστα των υγειονομικών. Το σύστημα αναγνωρίζει με το ξεκλείδωμα του ΑΦΜ, σε κάθε ιατρείο, το σύνολο των προσωπικών στοιχείων (ΑΦΜ- ΑΜΚΑ) του προσωπικού που απασχολείται σε αυτό, που επίσης έχουν δικαίωμα εμβολιασμού κατ’ εξαίρεσην.

  Στην προκειμένη περίπτωση, το σύστημα αναγνώρισε με το ξεκλείδωμα του ιατρείου, το σύνολο του προσωπικού, ως να πρόκειται για υγειονομικό προσωπικό, δίνοντας τη δυνατότητα να προγραμματίσει ραντεβού για τον εμβολιασμό, όπως και έγινε. Πληροφορίες του epirusonline αναφέρουν, ότι την ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα, δηλώθηκαν στο σύστημα μερικές χιλιάδες ΑΦΜ πολιτών από ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσα στα οποία και τα στοιχεία του προσωπικού, που απέκτησε δυνατότητα εμβολιασμού.

  Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανέφερε άλλωστε και ο υφυπουργός κ. Γεωργαντάς σε δηλώσεις του το πρωί, αμφισβητείται ότι υπάρχει «τρύπα» στο σύστημα, τονίζοντας όμως, ότι η υπόθεση διερευνάται και προφανώς, θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

  Η διασταύρωση των στοιχείων συνεχίζεται ώστε να καταλήξουν στον ακριβή αριθμό των εμβολιασθέντων αλλά και όσων έχουν προγραμματίσει ραντεβού, οι οποίοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ότι τα ραντεβού τους, προς το παρόν, ακυρώνονται.

  Επίσης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα που είναι και υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου στο ΠΓΝΙ, όπου και διαπιστώθηκε αρχικά το ζήτημα, επιβεβαίωσε, ότι τα ραντεβού των πολιτών που προσέρχονταν ήταν κανονικά καταχωρημένα στην ψηφιακή πλατφόρμα με τους κωδικούς των ραντεβού και το QR code και πως το μόνο που προκάλεσε υποψίες, ήταν οι ηλικίες όσων προσέρχονταν για εμβολιασμό, σε συνδυασμό με το ότι δεν δήλωναν στο ιατρικό προσωπικό κάποιο βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, που θα δικαιολογούσε τη δυνατότητα εμβολιασμού τους.

  Αν θα μπορούσε πάντως με κάποιον τρόπο να διαπιστωθεί, ότι δεν πρόκειται για κάποια δομή υγείας και για το προσωπικό της, αυτό θα μπορούσε, όπως εκτιμούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να γίνει σε συνεργασία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ