Δευτέρα 22.07.2024
More

  «Εξοικονομώ για Νέους» με πολλές δυνατότητες

  Ο κ. Τσίγκρος εξήγησε ότι το πρόγραμμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πολίτες, ενώ υπογράμμισε την ενεργή συμμετοχή των μηχανικών

  Για το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης «Σπίτι μου», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και το οποίο τέθηκε στη διαβούλευση ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου ρωτήθηκε Γιάννης Τσίγκρος.

  Ο κ. Τσίγκρος εξήγησε ότι το πρόγραμμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πολίτες, ενώ υπογράμμισε την ενεργή συμμετοχή των μηχανικών στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκρο, το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

  «Το «Εξοικονομώ για Νέους»,  περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.

  Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ» είπε μεταξύ άλλων.

  Οι δικαιούχοι

  Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

  Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

  *Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».

  *Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

  Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για Νέους»: Έως 25.000 ευρώ.

  Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

  Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για Νέους»: Έως 10.000 ευρώ.

  Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

  Ο προϋπολογισμός

  – Για το σκέλος «Εξοικονομώ» ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ

  – Για το σκέλος «Ανακαινίζω» ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ για το σκέλος της επιδότησης και 100 εκατ. ευρώ για το χαμηλότοκο δάνειο.

  Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2023, καθώς και από πόρους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και η κατανομή των πόρων θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.

  Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω», πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9).

  Επιλέξιμες κατοικίες

  Επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, ενώ δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που να αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

  Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  * Υφίσταται νόμιμα.

  * Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

  * Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

  * Έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

  Οι εισοδηματικές κατηγορίες

  * έως 5.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000 οικογενειακό

  * 5.000 -10.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000-20.000 οικογενειακό

  * 10.000 -20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 20.000-30.000 οικογενειακό

  * 20.000 -30.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 30.000-50.000 οικογενειακό.

  Τέλος, μετά από σχετικό αίτημα δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» όπως τόνισε ο κ. Τσίγκρος υπογραμμίζοντας ότι πλέον υπάρχει ο σχετικός χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση των προγραμμάτων των μηχανικών.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ