Τετάρτη 24.02.2021
More

  Η κίνηση δίνει και μία διαφορετική εικόνα από την άνοιξη

  Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πόλη με το νέο lockdown

  Η εφαρμογή της απόφασης για το καθολικό «απαγορευτικό» από το πρωί του Σαββάτου δημιούργησε ένα νέο σκηνικό στην καθημερινότητα των πόλεων, το οποίο όμως δεν προσιδιάζει απόλυτα σε εκείνο που είχε δημιουργηθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με την εφαρμογή του πρώτου κύματος της πανδημίας.

  Αυτή τη φορά, οι εξαιρέσεις για τη λειτουργία επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η κανονική λειτουργία των δημοτικών σχολείων, η συνέχιση λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με πριν επτά μήνες και φυσικά η μεγαλύτερη ευκολία προσαρμογής των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα και στις μετακινήσεις, έχουν ένα σαφές, διαφορετικό αποτύπωμα αυτές τις πρώτες ημέρες.

  Τουλάχιστον στην περιοχή των Ιωαννίνων, η εικόνα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι δε θύμιζε στο παραμικρό την αντίστοιχη εικόνα των πρώτων ημερών του lockdown του Μαρτίου. Σε αυτήν, εκτός από την μεγαλύτερη ευκολία προσαρμογής και τις παραπάνω παραμέτρους, ρόλο έχει παίξει προς το παρόν τουλάχιστον στα Ιωάννινα, η διατήρηση των εξαιρετικά καλών καιρικών συνθηκών, που ευνοούν τις μετακινήσεις είτε για βόλτα είτε για σωματική άσκηση.

  Οι ίδιοι οι πολίτες επίσης εκφράζουν την άποψη, ότι αυτή τη φορά η καραντίνα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για πιο εύκολη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

  Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στο μεταξύ από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ήταν σαρωτικοί, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες τόσο εντός του αστικού ιστού, όσο και στα περίχωρα.

  Όπως προκύπτει πάντως από τα τρία πρώτα 24ωρα της απαγόρευσης, ελάχιστοι είναι εκείνοι οι πολίτες που επιλέγουν να κινούνται χωρίς να έχουν αποστείλει το sms στο 13033 ή χωρίς να διαθέτουν το έγγραφο για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ