Τετάρτη 08.12.2021
More

  Πρώτος χρόνος με βελτίωση στα οικονομικά

  Σε απολογισμό πεπραγμένων προχώρησε η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ

  Μία εμφανής βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, που επιτεύχθηκε με συνετή διαχείριση και με αποφάσεις που αποδείχθηκαν καθοριστικές στην πράξη, επισφραγίστηκε το διάστημα των πρώτων 13 μηνών άσκησης διοίκησης από το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ.

  Η αναδιοργάνωση της επιχείρησης συνολικά περνά αναγκαστικά πρώτα μέσα από την αναδιοργάνωση των οικονομικών της δεδομένων, παράλληλα με τον περιορισμό των δαπανών, αλλά και της σπατάλης, όπου αυτή είχε διαπιστωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

  Η βελτιωμένη αυτή εικόνα, τουλάχιστον σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και τη δημοτική αρχή, θα επιτρέψει σε επόμενη φάση, την εξέταση της πιθανότητας μείωσης των τιμολογίων ύδρευσης με το οποίο νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονται ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση, για ένα αγαθό όμως, που τουλάχιστον στην περιοχή παρέχεται σε αφθονία.

  Ο Δήμαρχος

  Το αν αυτή η μείωση θα γίνει αφενός και αφετέρου σε ποιο ύψος, είναι κάτι που θα κριθεί από την οικονομοτεχνική μελέτη, που θα γίνει τους χρόνου τέτοια περίοδο, όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΔΣ Αρ. Μπαρτζώκας και ο αντιπρόεδρος Στεφ. Μάντζιος, έχοντας στο πλευρό τους τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, που σε μία εισαγωγική τοποθέτηση πολιτικού χαρακτήρα έδωσε το στίγμα των βασικών προσπαθειών για την αποκατάσταση του κύρους της επιχείρησης.

  Αφού έπλεξε το εγκώμιο του ΔΣ και ειδικά των κ.κ Μπαρτζώκα και Μάντζιου, ο κ. Ελισάφ, τόνισε, ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για την αποκατάσταση του κύρους της επιχείρησης και της σχέσης της με τους πολίτες.

  «Ως ένα βαθμό αυτό επιτεύχθηκε, όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ώστε οι σχέσεις πολιτών και ΔΕΥΑΙ να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο και κυρίως οι πολίτες να εισπράττουν σεβασμό από την επιχείρηση» τόνισε ο κ. Ελισάφ για να αναφερθεί στην προοπτική μείωσης των τιμολογίων.

  «Μας προβληματίζει, το έχουμε συζητήσει με την διοίκηση, γνωρίζουμε ότι απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι συνάρτηση της συνολικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης.

  Πιστεύουμε ότι η ΔΕΥΑΙ βρίσκεται πλέον σε μία άλλη πορεία κι αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην διοίκηση και τους εργαζόμενους.

  Είμαστε βέβαιοι ότι με τις βάσεις που έχουν τεθεί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την επιχείρηση τόσο στο κομμάτι της εκτέλεσης έργων όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

  Εκτενής απολογισμός

  Τον απολογισμό έργου και αλλαγών που συντελέστηκαν ήδη και εκείνων που έχουν δρομολογηθεί, έκαναν ο πρόεδρος κ. Μπαρτζώκας και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Μάντζιος, μένοντας σε επιμέρους σημαντικές παρεμβάσεις όπως τις χαρακτήρισαν, που έχουν μεν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα εξορθολογίζουν και τα οικονομικά της επιχείρησης.

  Ως την περισσότερο σημαντική απόφαση, ο κ. Μπαρτζώκας παρουσίασε την ακύρωση του διαγωνισμού για την απομάκρυνση της λυματολάσπης και την προκήρυξη νέου, που εκτιμάται, ότι θα αποφέρει όφελος 600.000 ευρώ.

  Τελευταία προειδοποίηση για τις συνδέσεις

  Επίσης, η ΔΕΥΑΙ προχώρησε στην εκκαθάριση του μητρώου πελατών, στη βεβαίωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ενοικιαστών που έχουν αποχωρήσει, ενώ έχει δώσει παράταση για σύνδεση με το αποχετευτικό με έκπτωση 40%. Η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και όπως τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας όσοι δεν κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης από την 1η Ιανουαρίου, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, όπως άλλωστε προβλέπεται.

  Η ΔΕΥΑΙ εξοφλεί ακόμη τις οφειλές της προς τον ΣΥΔΛΙ, είναι σε συζήτηση με τον δήμο Ζίτσας για οριστική λύση σχετικά με τη σύνδεση του αποχετευτικού, ενώ προς οριστική διευθέτηση βαίνουν οι οικονομικές της διαφορές με τον δήμο.

  Δρομολογεί ακόμη λύσεις σε προβλήματα ύδρευσης σε διάφορες περιοχές του δήμου, προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για έργα επέκτασης του αποχετευτικού περιμετρικά της Παμβώτιδας και περιμένει την έγκριση του φακέλου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Ενημερώνει την κοινή γνώμη για κάθε πρόβλημα και για τις διακοπές νερού ενώ προχώρησε στη συγκρότηση δευτεροβάθμιας επιτροπής που εξετάζει τα αιτήματα των πολιτών.

  Η επιχείρηση θα υποβάλλει προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος βιολογικού, το αποχετευτικό της Αγίας Μαρίνας, την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου της Κρύας, όπως και την εκπόνηση μελέτης για ανέγερση νέου, οικολογικού κτιρίου.

  Ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε ότι ξεμπλόκαρε το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα γίνει πιλοτική τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρόμετρων στην περιοχή του Κάστρου.

  Εξοικονόμηση πόρων

  Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος εστίασε κυρίως στα οικονομικά της επιχείρησης και στις ενέργειες που έγιναν για την βελτίωσή τους.

  Όπως είπε το βασικό πρόβλημα της επιχείρησης ήταν οι δαπάνες και η βασική προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης η ελαχιστοποίησή τους.

  Στο πλαίσιο αυτό:

  Έγινε ρύθμιση με τον ΣΥΔΛΙ και εξοικονόμηση πόρων άνω των 600 χιλιάδων ευρώ από τις προσαυξήσεις.

  Έγινε νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αποθηκευμένη λυματολάσπη με εξοικονόμηση πόρων άνω των 600 χιλιάδων ευρώ.

  Επιλύθηκαν χρόνια αιτήματα συμπολιτών κάτι που θα έχει θετικό πρόσημο στα οικονομικά της επιχείρησης.

  Δήμος και ΔΕΥΑΙ δίνουν οριστική λύση στα προβλήματα με τις μικροβλάβες μέσω των οποίων αναμένεται επίσης μεγάλη εξοικονόμηση.

  Η ΔΕΥΑΙ έχει τακτοποιήσει πλήρως τις οφειλές της προς την ΔΕΗ με αποτέλεσμα σήμερα να απολαμβάνει την έκπτωση συνέπειας.

  Εκμεταλλεύτηκε και αξιοποιεί τους χώρους που είχαν μισθωθεί προ τετραετίας χωρίς όμως να έχουν αξιοποιηθεί στο διάστημα αυτό και προχωρά σε εκκαθάριση του μητρώου πελατών.

  Ο κ. Μάντζιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές τους οποίους διαχώρισε από εκείνους που έχουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

  «Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κατανοητές αλλά η αδιαφορία δεν συγχωρείται. Πρέπει άμεσα οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε με ρύθμιση, είτε με εξόφληση» κατέληξε ο κ. Μάντζιος.

  Σε λειτουργία τα νέα Ταμεία

  Ο κ. Ελισάφ είχε την ευκαιρία παράλληλα να επισκεφθεί και τα νέα Ταμεία της επιχείρησης που λειτουργούν από χθες στον 1ο όροφο του κτηρίου, διασφαλίζοντας και την πρόσβαση σε άτομα με κινητικές αναπηρίες.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ