Πέμπτη 13.06.2024
More

  Η οικιακή κομποστοποίηση μπαίνει… στα σπίτια μας

  Δρόμους για να αυξήσει την ανακύκλωση και να έρθει κοντά στη μέθοδο της διαλογής στην πηγή, αναζητά ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποβολή πρότασης για την διαχείριση βιοαποβλήτων στο ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης».

  Την υποβολή της πρότασης ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίασή της χτες.

  Το θέμα εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Νατάσα Τύρου- Ούζα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόταση του Δήμου θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 890 χιλιάδων.

  Όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει τρία βασικά υποέργα: Το πρώτο αφορά εξοπλισμό οικιακής κομποστοποίησης, το δεύτερο εξοπλισμό χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και το τρίτο δράσεις ευαισθητοποίησης για το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων.

  Πιο αναλυτικά, με το πρώτο υποέργο, η οικιακή κομποστοποίηση θα εφαρμοστεί σε όλους τους οικισμούς του Δήμου με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και τα νοικοκυριά συνήθως έχουν κήπο. Για την εφαρμογή της θα γίνει η προμήθεια 453 τεμαχίων κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

  Με το δεύτερο υποέργο, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (διαλογή στην πηγή) θα εφαρμοστεί στην πόλη των Ιωαννίνων. Θα ακολουθηθεί ο συνδυασμός των μεθόδων «πόρτα- πόρτα» και κεντρικών κάδων. Τα απαραίτητα μέσα συλλογής είναι κάδοι διαφόρων διαστάσεων και κομποστοποιήσιμες σακούλες.

  Ταυτόχρονα θα γίνει και προμήθεια οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων.

  Παράλληλα από τον Δήμο, στο πλαίσιο του τρίτου υποέργου θα αναπτυχθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

   

   

  Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ