Σάββατο 20.07.2024
More

  Διερευνώντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

  Μια υπέρβαση των 30.000 χιλιάδων και πλέον επισκέψεων στο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Σεμινάριο (webinar), ως δείκτης προσπελασιμότητας και προσβασιμότητας, ανήγαγε το εγχείρημα του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης σε μία επιτυχημένη εκδήλωση.

  Έγινε με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμου, τη συνεργασία των Συλλόγων Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων-μελών του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών.

  Ο συντονιστής του πανελλήνιου διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar), Στέφανος Φούσας, αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας covid-19 για τη χώρα μας, επισημαίνοντας: «Η πατρίδα μας βγήκε νικήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό οφείλεται στους πολίτες, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο κράτος μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τους ειδικούς και με πολιτική εφάρμοσε  στρατηγική, της οποίας τα αποτελέσματα μας κάνουν περήφανους και χαρούμενους. Οι κατακτήσεις  μας όμως αφορούν το πρώτο ημίχρονο, γιατί έχουμε και δεύτερο και τρίτο ημίχρονο, τώρα έρχονται τα δύσκολα. Είναι πλέον ατομική η ευθύνη, μας αφορά όλους για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους  διπλανούς μας, και αυτή η ανάγκη υπαγόρευσε τη σημερινή εκδήλωση, για να ενημερωθούν οι πολίτες».

  Tην έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Covid-19 και επιπτώσεις» κήρυξε ο Μητροπολίτης, στην  Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος», της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας αναφερόμενος και στις επιπτώσεις του ιού στην εκκλησία: «Έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ευτυχώς όχι στην πατρίδα μας και αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση των ειδικών, στη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και στην ανταπόκριση του λαού. Η εκκλησία στάθηκε αρωγός, με πολύ πόνο, αλλά η θυσία έπρεπε να γίνει. Ο Θεός αντάμειψε αυτή την προσπάθεια, δεν άφησε αμάρτυρη την παρουσία και την χάρη Του. Χρειάζεται όμως υπευθυνότητα από εδώ και πέρα γιατί βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Το Οδοιπορικό Υγείας είναι καρπός μιας συνέργειας, η οποία αποτελεί σπουδαίο πνευματικό, κοινωνικό και παιδαγωγικό μέγεθος και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Φούσα».

  Ο εμπνευστής του Οδοιπορικού και πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας αναφέρθηκε στη σύλληψη της από 10ετίας και πλέον ιδέας για το Οδοιπορικό, αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σκεφτήκαμε αυτή την κίνηση για να συμπαρασταθούμε στους Έλληνες και ιδίως στους Γιαννιώτες, Ηπειρώτες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει πλέον μια μεγάλη κοινωνική προσφορά, πλαισιώθηκε από αξιόλογους ανθρώπους και τα τελευταία τέσσερα χρόνια μας συμπαραστάθηκε με ουσιαστικό τρόπο η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, με πρωτεργάτη τον άξιο, ικανό και οραματιστή μητροπολίτη μας κ.κ. Μάξιμο. Αυτό το νόημα έχει και η σημερινή εκδήλωση, για να ενημερωθούν οι πολίτες. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο την πανδημία και τώρα χρειάζεται δύναμη και υπευθυνότητα από όλους μας».

  Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, χαιρέτησε την εκδήλωση, επισημαίνοντας: «Θέλω να συγχαρώ τον καθηγητή αλλά και τον π. υπουργό για την ιδέα αλλά και το εγχείρημα του Οδοιπορικού Υγείας. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι παρούσα από την αρχή της πανδημίας, ο Περιφερειάρχης προσέφερε τα μέγιστα όπου χρειάστηκε, με διαρκή στήριξη σε φορείς. Πρέπει όλοι να προσέχουμε και να ακούμε τους ειδικούς».

  Στη θεματική των επιπτώσεων της πανδημίας στην εκπαίδευση, αναφέρθηκε ο Βελλαΐτης επιστήμονας Ελευθέριος Γείτονας: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή να συμμετέχω σε μία τέτοια ομάδα, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου. Τα εκπαιδευτήρια Γείτονα ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις διαθέτοντας μία πολύ καλή υποδομή σε θέματα διαδικτυακής εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί μας θυσίασαν διπλάσιο χρόνο για τους μαθητές μας».

  Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωϋσής Ελισάφ συνεχάρη τον κ. Φούσα «για την πρωτοβουλία του, την οποία συνεχίζει απτόητος» και ανέπτυξε τη θεματική «Κορωνοϊός και Δήμος»: «Ούτε στους εφιάλτες μας δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτή την υγειονομική κρίση σε πλανητικό επίπεδο. Παρά τις αντιξοότητες, το κουρασμένο και γερασμένο υγειονομικό μας σύστημα ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία, όταν μεγαλύτερα κατέρρευσαν με εκατόμβες νεκρών. Ξεπεράσαμε το πρώτο ημίχρονο, όπως είπε ο Στέφανος, αλλά είμαστε στο δεύτερο της αποκλιμάκωσης. Ως Δήμος αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις, λειτουργήσαμε με το 1/3 των εργαζομένων λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, διαχειριζόμενοι την καθημερινότητα και σε νευραλγικούς τομείς όπως η καθαριότητα, έγιναν απολυμάνσεις δημοτικών χώρων, σχολείων, κτηριακών συγκροτημάτων υπηρεσιών, τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης. Έχουμε προβεί σε  οικονομικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών του Δήμου μας.  Τώρα χρειάζεται από όλους μας επαγρύπνηση και απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας για τήρηση των υγειονομικών κανόνων».

  Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσέγγισε από μία άλλη οπτική γωνία την επόμενη μέρα, τονίζοντας: «Κατά πρώτο λόγο η οικονομία πήγε πίσω, το ίδιο και η εκπαίδευση ενώ και οι χρόνιες παθήσεις παραμελήθηκαν στην διάρκεια της δοκιμασίας του Covid-19. Φάνηκε, όμως, ότι η Πολιτεία λειτούργησε με μία διαφορετική αντίληψη, ακολουθήθηκαν οι οδηγίες των ειδικών, χωρίς να υποκύπτουν στο αποκαλούμενο πολιτικό κόστος. Αποκτήσαμε ως χώρα, τρία νέα εργοστάσια παραγωγής ατομικών μέσω προστασίας, δύο για χειρουργικές μάσκες και ένα για ασπίδες προσώπου. Από δω και πέρα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται αλλά και να αναθεωρούνται, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις». Ο Γιάννης Γουδέβενος,  Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνεχάρη τον κ. Φούσα για την «ωραία εκδήλωση» και αναπτύσσοντας τη θεματική «Καρδιαγγειακή πρόληψη στην εποχή του κορωνοϊού», τόνισε: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Δεν κάνει διακρίσεις, τους προσβάλλει όλους. Σκοτώνει, όμως, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους έχοντες κάποιο ιστορικό νόσου. Αν μολυνθούν όσοι έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν τη χειρότερη έκβαση».

  Ο Γεώργιος Σαρόγλου, ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός και επιπτώσεις στην Ελλάδα», υπογράμμισε: «Ο ιός δεν τελειώνει, θα ακολουθεί την τακτική της παλίρροιας και της άμπωτης, του κυματισμού που θα έρχεται και θα φεύγει. Ο πρώτος προβληματισμός μας αφορά τη φυσική επαφή (πώς να είμαστε μαζί και να έχουμε και απόσταση στην εργασία μας;), ο δεύτερος τη διαχείριση της ταχύτητας εξάπλωσης και ο τρίτος τη δυσκολία της διαφορικής διάγνωσης, γιατί όλοι οι κορωνοϊοί έχουν συμπτώματα όπως της γρίπης. Έμφαση δίνεται στην ιχνηλάτηση των επαφών, αλλά και στις κλειστές κοινότητες όπως τα γηροκομεία και τα κρουαζερόπλοια, όπου πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες. Ο άνθρωπος ταξιδευτής θα το ξεπεράσει και αυτό».

  Η Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Γ’ Κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν», κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη» τόνισε μεταξύ άλλων: «Τελούν υπό διερεύνηση οι επιπτώσεις του covid στην εγκυμοσύνη, ενδεχομένως να συνδέεται με αύξηση των αποβολών, με ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης και πρόωρο τοκετό. Οι έγκυες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι, να μην εκτίθενται σε κίνδυνο οι ίδιες και τα κυοφορούμενα έμβρυα».

  Ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Η εμπειρία από τη νοσηλεία ασθενών στο ΠΓΝΙ», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον κ. Φούσα για την προσπάθεια που κάνει και εκ μέρους των συναδέλφων μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ενεργοποιήσαμε από την 30η Ιανουαρίου τη Μονάδα Λοιμωδών Νόσων, γνωρίζοντας τι ακριβώς συνέβαινε στην Κίνα και τι αναμενόταν να συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Έπρεπε να λειτουργήσουμε 11 θαλάμους υποπίεσης ή όπως λανθασμένα αναφέρονται αρνητικής πίεσης, οι οποίοι από το 2003 είχαν αλλότρια χρήση και οι οποίοι έπρεπε και να εξοπλιστούν. Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση και να ακούμε μόνο τους ανθρώπους που μπορούν να μας δώσουν υπεύθυνη γνώση».

  Ο Βασίλειος Τσιμιχόδημος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός και σακχαρώδης διαβήτης», τόνισε: «Οι διαβητικοί (περίπου 1 τους 10 στις προηγμένες χώρες) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να έχουν σοβαρές επιπλοκές. Ο αυξημένος κίνδυνος, κατά κύριο λόγο, αφορά του αρρύθμιστους και τους έχοντες συνοσηρότητες (παχυσαρκία, υπέρταση κ.α.). Η τήρηση των αποστάσεων για τους διαβητικούς δεν σημαίνει απομόνωση. Πρέπει να ασκούνται αλλά σε σημεία χωρίς συγχρωτισμό».

  Με μήνυμα παρενέβη στο σεμινάριο και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος. Την εκδήλωση έκλεισε εκ μέρους των Βελλαϊτών, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Κλέανδρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος σε εμπειρίες από τον επαγγελματικό στίβο εν μέσω κορωνοϊού και επισημαίνοντας: «Είμαστε συνοδοιπόροι και αρωγοί στη σημαντική επιστημονική δραστηριότητα προσφοράς και αλληλεγγύης του Στέφανου για τους πολίτες».

  Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρο, την Βάια Θ. Ρούντου – Υφαντή, Χειρουργό Οφθαλμίατρο, την Ευθαλία Χρ. Στεφανάκη, Ειδικό Αλλεργιολόγο – Ειδ. Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας, την Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγο – Ενδοσκόπο, την Λαμπρινή Τάτση, Γενική Ιατρό, τον Κώστα Τσαγκλή, Δικηγόρο, τον Θωμά Σπύρου, Ταξίαρχο ε.α. και τον Σταύρο Σταύρου, Πολιτικό επιστήμονα – Msc.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ