Τετάρτη 29.05.2024
More

  Ικανοποίηση στο Ζαγόρι για την υποψηφιότητα

  Μετά την υποβολή του φακέλου για Πολιτιστικό Τοπίο της ΟΥΝΕΣΚΟ

  Αν το πρώτο βήμα ήταν η πολιτική απόφαση να γίνει η προετοιμασία για την υποβολή της υποψηφιότητας του Ζαγορίου για την ένταξή του στα Πολιτιστικά Τοπία της ΟΥΝΕΣΚΟ, το δεύτερο ήταν η υποβολή του φακέλου, που έγινε την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το υπ. Πολιτισμού.

  Το τρίτο και το πλέον καθοριστικό βήμα είναι η διαδικασία της αξιολόγησης από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ η απόφαση της ένταξης ή μη του Ζαγορίου θα ληφθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δεν πρόκειται ωστόσο για μία εύκολη διαδικασία, καθώς αυτή εντάσσεται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αντίστοιχες άλλες προτάσεις από άλλες χώρες για δικές τους περιοχές, που επίσης στοχεύουν στην ένταξή τους στα Πολιτιστικά Τοπία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

  Προς το παρόν όμως, ο δήμος Ζαγορίου, αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γεώρ. Σουκουβέλος είναι να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και για το ότι τηρήθηκε στο ακέραιο η δέσμευση του Πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης, για την υποβολή του φακέλου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

  «Οφείλουμε να δηλώσουμε την ικανοποίησή μας και να ευχαριστήσουμε το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών που ασχολήθηκαν επί πολλούς μήνες με το θέμα αυτό και τη σύνταξη του φακέλου γιατί όπως προέκυψε, δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει και η υπουργός κα Μενδώνη, το Ζαγόρι αποτελεί την πρώτη ελληνική υποψηφιότητα που υποβάλλεται στην ΟΥΝΕΣΚΟ, για εγγραφή στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δε, και την Περιφέρεια Ηπείρου και τα στελέχη της, που εργάστηκαν μεθοδικά, με όραμα και πίστη για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του φακέλου και στην υποβολή του και θέλω να πιστεύω, ότι θα φτάσουμε και σε ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Σουκουβέλος.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ