Πέμπτη 13.06.2024
More

  Καταγγελία για λαθροθηρία αγριόγιδου στον Γράμμο

  Ενημερώθηκαν αλβανικές και ελληνικές αρχές

  Η αποκαλυπτική φωτογραφία που τραβήχτηκε από μέλος του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά», με τη βοήθεια τηλεφακού, αποτυπώνει μένα ακόμη επεισόδιο του διαχρονικού πλέον περιβαλλοντικού εγκλήματος με τους λαθροκυνηγούς από την πλευρά της Αλβανίας, που φτάνουν σε μία  ορθοπλαγιά του Πληκατίου, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα αγριόγιδα και αφού σκοτώσουν ένα ή περισσότερα ζώα, εξαφανίζονται στο αλβανικό έδαφος.

  Ένας λαθροθήρας που πριν λίγη ώρα είχε σκοτώσει ένα αγριόγιδο, επέστρεψε για να πάρει το άλογό του και πάνω σε αυτό φόρτωσε το νεκρό ζώο για να το μεταφέρει στην Αλβανία. Σύμφωνα με τον σύλλογο το χθεσινό περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει μία δύσκολη και τραγική πραγματικότητα για τον μικρό πληθυσμό των αγριόγιδων στο Γράμμο που αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της λαθροθηρίας.

  Η κινητοποίηση ωστόσο αυτή τη φορά ήταν άμεση κυρίως από την αλβανική πλευρά, αφού ενημερώθηκαν σχετικά η αστυνομία της γειτονικής χώρας και περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται και συνεργάζεται με τον σύλλογο για την προστασία του αγριόγιδου και όπως ανέφερε ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, βιολόγος και μέλος του Συλλόγου, ίσως το περιστατικό αυτό να αποτελέσει την αρχή για να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη λαθροθηρία κυρίως από τη γειτονική πλευρά του Γράμμου με ορμητήριο το χωριό Ερσέκα ή το χωριό Σταριά.

  Από την ελληνική πλευρά, ενημερώθηκε το γραφείο του υφυπ. Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, όπως όμως σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, για να φτάσουν αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες είτε της Αστυνομίας είτε της Θηροφυλακής στο συγκεκριμένο σημείο, χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες, χρόνος που επαρκεί στον κάθε λαθροθήρα για να εξαφανιστεί στο αλβανικό έδαφος χωρίς καν να εντοπιστεί.

  «Το θέμα είναι ακριβώς, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή γίνεται συνέχεια το ίδιο πράγμα, με λαθροκυνηγούς να μπαίνουν για μερικές εκατοντάδες μέτρα στο ελληνικό έδαφος, να σκοτώνουν και να επιστρέφουν στο αλβανικό. Για να υπάρξει κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά και να φτάσει κάποιος στο σημείο, με περπάτημα δύο ωρών, απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις ώρες, επομένως είναι δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά, κάτι όμως που μπορεί να γίνει στο αλβανικό έδαφος.

  Γνωρίζουμε, ότι έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη της αστυνομίας στη γειτονική χώρα, περιμένοντας τον δράστη, όμως ακόμη και να μην συλληφθεί, η κινητοποίηση που έχει γίνει, ελπίζουμε, ότι θα λειτουργήσει καθοριστικά ώστε να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ