Δευτέρα 03.10.2022
More

  Κίνδυνος να χαθεί η προοπτική του τρένου

  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για μη χρηματοδότηση των μελετών

  Κίνδυνο να μη χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και κατ’ επέκταση να χαθεί και η προοπτική του τρένου για πολλά χρόνια ακόμα, εντοπίζουν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό.

  Όπως εξηγούν, με ανακοίνωσή τους την Πέμπτη, «στην πρόσφατη Ερώτηση που καταθέσαμε οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τον ορατό κίνδυνο να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ».

  Όπως τονίζουν, ο Γενικός Γραμματέας, «αφού αρχικά σχολιάζει πως υπεύθυνο για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Καλαμπάκας-Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας» είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών», έπειτα αναφέρει πως το Υπουργείο «δε ζήτησε να ενταχθεί στο ΠΔΕ 2022 το ποσό της αναγκαίας δαπάνης, ώστε ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη των απαιτούμενων μελετών».

  «Παρεμπίπτοντας την Ερώτηση την απευθύναμε και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο δεν μας έχει απαντήσει έως σήμερα», συμπληρώνουν. Και προσθέτουν:

  «Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, από τη μία να χαθούν ήδη εγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για χρηματοδότηση σε ποσοστό 50% από το CEF 2014-2020 της ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων μελετών, προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί το έργο, κι από την άλλη η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, όπου μάλιστα χαρακτηρίζεται στον χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ως υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, να παραμείνει μόνο στα όνειρα των Ηπειρωτών».

  «Με υπογραφή Μητσοτάκη λοιπόν, δυστυχώς χάνεται για άγνωστο χρονικό διάστημα ένα στρατηγικό αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη την βορειοδυτική Ελλάδα, και υπονομεύονται οι μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Σε όλες του τις «τουριστικές» επισκέψεις στην Ήπειρο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βρει ούτε μία λέξη να πει για το θέμα. Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να ασχοληθεί με το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Η μόνη πραγματική προοπτική που μπορεί να χαρίσει πλέον στην κοινωνία είναι αυτή της προσφυγής στις κάλπες, ώστε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να αναλάβει το δύσκολο έργο της απαγκίστρωσης της Ηπείρου και της χώρας, από τον βάλτο της οικονομικής ασφυξίας, της απαξίωσης, και της οπισθοδρόμησης», καταλήγουν.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ