Πέμπτη 18.08.2022
More

  Αποχρώσεις – Η τιμή στο ράφι και το κοινωνικό ζήτημα 

  Υπάρχουν φρέσκα φρούτα, ελληνικά που πωλούνται σήμερα πάνω από 2 ευρώ το κιλό. Ποιος άραγε μπορεί να τα αγοράζει συνέχεια και σε μεγάλες ποσότητες; Και εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο για την πορεία της οικονομίας. Οι υψηλές τιμές θεωρητικά σημαίνουν και καλές τιμές για τους παραγωγούς και όλο το δίκτυο ως το ράφι. Όταν όμως υπάρχει ακρίβεια και πληθωρισμός, σταδιακά οι υψηλές τιμές στο ράφι αποθαρρύνουν τον καταναλωτή και μειώνεται η κατανάλωση. Κι αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην παραγωγή που δεν αντέχει για μεγάλο διάστημα.
  Αν δεν υποστηριχθεί η παραγωγή, τότε είναι πιθανόν να έχουμε μείωση στην παραγωγική ζώνη, αποχωρήσεις και τελικά βαθύτερες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

  Πέρα από αυτό η μείωση της κατανάλωσης δεν είναι ουδέτερη και οριζόντια. Πρώτα πλήττονται όσοι δεν έχουν επαρκή διαθέσιμα εισοδήματα. Κι αυτό εκφράζεται με δύο τρόπους αν θέλουμε να μείνουμε στο παράδειγμα της διατροφής: Πρώτον αγοράζουν λιγότερα, άρα δεν τρέφονται και καλά και κατά δεύτερον αγοράζουν ό,τι βρουν φτηνότερο, άρα προϊόντα μαζικής εισαγωγής και λιγότερα ποιοτικά τοπικά τρόφιμα ή βιολογικά κλπ. Κι αυτό έχει επίσης συνέπειες στην παραγωγή.

  Βλέπουμε ότι η κατάσταση της οικονομίας όταν γειώνεται προς τα κάτω, μέσα στην κοινωνία κάθετα, αποκτά κι άλλες διαστάσεις. Ας θυμηθούμε και το παράδειγμα της Υγείας. Όσοι δεν έχουν καλούς μισθούς είναι περισσότερο πιθανό να αποφύγουν ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια ή δεν θα κάνουν έλεγχο στα δόντια τους που δεν καλύπτεται από τα Ταμεία. Τι χρειάζεται και σε αυτήν την περίπτωση; Καλό δημόσιο σύστημα Υγείας.
  Να που ερχόμαστε πάλι μπροστά στο κοινωνικό πρόβλημα όσο βαραίνει η κρίση στις οικονομίες.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ