Τετάρτη 10.08.2022
More

  Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

  Κραυγή αγωνίας από την αντιπρόεδρο της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδος Μυρτώ Λύκα εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί.

  Η ακρίβεια, η έλλειψη σοβαρής  στήριξης από την πολιτεία και το ολοένα και αυξανόμενο κόστος,  οδηγούν δεκάδες κτηνοτρόφους στην απόφαση να σφάζουν ολόκληρα κοπάδια αφού δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.

  Η κα. Λύκα κάνει λόγο για «μαύρες μέρες» στην κτηνοτροφία αφού η ραγδαία αύξησης του κόστους παραγωγής σε ζωοτροφές και ενέργεια οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες συναδέλφους «Κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα μη αντέχοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος σίτισης, τα οδηγούν για σφαγή. Αν πάτε στα σφαγεία θα δείτε ολόκληρα κοπάδια…Να στηρίξουν τον κλάδο μας. Να βοηθήσουν πραγματικά» τονίζει περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των τελευταίων μηνών.

  Κίνδυνος για τα ΠΟΠ

  Την ίδια ώρα υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αφού εξαιτίας της όλης κατάστασης το γάλα δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες και οι τιμές καθιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ακριβά για τις ελληνικές τσέπες.

  «Η μαζική σφαγή δημιουργεί μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις. Από την μια μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο και από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος για την παραγωγή τον ΠΟΠ προϊόντων αφού χωρίς γάλα δεν μπορούν να παραχθούν…Αδιέξοδο και για εκατοντάδες κτηνοτρόφους που μένουν χωρίς εργασιακό αντικείμενο» τονίζει η κα Λύκα.

  Ακριβή μου φέτα…

  Η φέτα, σύμφωνα με την κα. Λύκα θα φτάσει τα 20 ευρώ και δε θα μπορεί να την αγοράσει κανείς ενώ και η τιμή του γάλακτος στο ράφι «σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ… ακρίβειας» και πλέον οι καταναλωτές λιγοστεύουν τις ποσότητες. «Χρειάζεται ο κλάδος να στηριχτεί σοβαρά. Έχουμε όλοι πολλά χρέη και δεν στηριχτήκαμε σαν κλάδος με αποζημιώσεις εξαιτίας του κορωνοϊού. Πρέπει να τα δουν όλα αυτά σοβαρά και όχι με επιδοτήσεις αστείες που δεν φτάνουν να καλύψει τίποτα ο κτηνοτρόφος» κατέληξε ζητώντας πραγματικά μέτρα και επιδοτήσεις.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ