Πέμπτη 06.10.2022
More

  Λίγο κράτησε η ανακωχή…

  Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η εισήγηση για την ανάθεση της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ

  Προσωρινή φαίνεται πως ήταν η «ανακωχή» στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, με αφορμή τη συζήτηση για την ανάθεση λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης, τη μεταφορά του υπολείμματος στο εργοστάσιο για ένα χρόνο με δυνατότητα προαίρεσης για έξι επιπλέον μήνες.

  Ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες μετά την ένταση που είχε προηγηθεί οι δύο πλευρές είχαν ρίξει νερό στο κρασί τους και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για τα τεύχη δημοπράτησης για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε στην πραγματικότητα.

  Έτσι, η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους εκπροσώπους του δήμου Ιωαννιτών, αντιδημάρχους κ.κ. Αρλέτο και Βλέτσα, τον δήμαρχο Ζίτσας κ. Πλιάκο και τον δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χασιάκο να μειοψηφούν.

  Όπως επισημάνθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίασης δύο ήταν τα βασικά σημεία που προκάλεσαν την έντονη αντίθεση των μειοψηφούντων που έκαναν λόγο για «φωτογραφικούς» όρους στα τεύχη δημοπράτησης.

  Οι εκπρόσωποι του δήμου Ιωαννιτών έκαναν αντιπρόταση επί συγκεκριμένων προβλέψεων στους όρους δημοπράτησης, που δεν έγινε αποδεκτή και αυτό προκάλεσε την αποχώρησή τους.

  Μέχρι αργά χθες το απόγευμα η διοίκηση του Φορέα δεν είχε τοποθετηθεί επισήμως με ανακοίνωσή της, ενώ σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τη χθεσινή δεν δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου…

  Μιχ. Πλιάκος: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κόστος»

  Καυστική ήταν η δήλωση του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου, που καταψήφισε την εισήγηση για τη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης επί της ανάθεσης της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Αναλυτικά αναφέρει:

  «Σήμερα, αποδεικνύεται περίτρανα πως οι διαμαρτυρίες και διαφωνίες που εκφράζαμε μήνες τώρα για τη λειτουργία των Σ.Μ.Α., όπως δρομολογείται από τη Διοίκηση του Συνδέσμου, είχαν βάση και περιεχόμενο και δεν πρόκειται για εμμονική συμπεριφορά όπως μας έχουν κατηγορήσει. Η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης που μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε σε μια τόσο σημαντική από άποψη θεμάτων συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω θέρους μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς δεν αλλάζει τίποτε προς όφελος των δημοτών. Και σα να μην έφτανε αυτό φορτώνει τους Δήμους με το κόστος λειτουργίας δέκα (10) επιπλέον φορτηγών του αναδόχου, όταν ήδη οι Σ.Μ.Α. στον εξοπλισμό τους διαθέτουν δώδεκα (12) ολοκαίνουργια φορτηγά. Εδώ λοιπόν γεννιούνται εύλογα ερωτηματικά και απορίες που χρήζουν απαντήσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς ( Περιφέρεια, Α.Σ.Δ.Σ.Α).

  1) Άραγε δεν επαρκούν τα δώδεκα φορτηγά που είναι αγορασμένα για να καλύψουν το εξάμηνο  δοκιμαστικής και τον ένα χρόνο λειτουργίας των επτά (07) Σ.Μ.Α.;

  2) Υπήρχε αστοχία στην τότε μελέτη κατασκευής και λειτουργίας ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, που έρχεται να καλύψει η νέα μελέτη;

  3) Αν όχι τότε για ποιο λόγο προχωράμε στη χρήση και άλλων δέκα φορτηγών;

  4) Ποιος θα καλύψει το ήδη αυξημένο ετήσιο κόστος της λειτουργίας του Α.Σ.Δ.Σ.Α και των Σ.Μ.Α. που ξεπερνά τα επτά εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τους Ηπειρώτες;

  Για ακόμη μια φορά δικαιωνόμαστε καθώς αποδεικνύεται περίτρανα πως το κόστος ετησίως αγγίζει τα επτά (7) εκατ. ευρώ και όχι τα τριάμισι (3,5) εκατ. όπως διέδιδαν ορισμένοι. Ένα κόστος που θα μπορούσε να μειωθεί αισθητά αν δινόταν η δυνατότητα σε όσους Δήμους μπορούν να λειτουργήσουν τους Σ.Μ.Α. με δικό τους προσωπικό.

  Ήρθε επιτέλους η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για το κόστος που θα πληρώσουν οι Ηπειρώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καλούμε Περιφέρεια και βουλευτές να δώσουν απαντήσεις. Εμείς στο μερίδιο που μας αναλογεί αναλάβαμε την ευθύνη και το κόστος των μέχρι τώρα αποφάσεών μας. Τελικός και μοναδικός κριτής είναι οι Ηπειρώτες».

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ