Τετάρτη 16.06.2021
More

  Λιγότερες εισφορές, μικρότερα βάρη στους δημότες

  Λίγο κάτω από τα 3 εκ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, σχεδόν 1,5 εκ. λιγότερο από το ποσό που είχε αρχικά υπολογισθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν και άρχισαν να εκδηλώνονται οι μαζικές αντιδράσεις από τους δήμους της ΠΕ Ιωαννίνων και κυρίως από τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων, τον δήμο Ιωαννιτών.

  Η συνεδρίαση της Τρίτης, που πραγματοποιήθηκε με βασικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020, ολοκληρώθηκε σε κλίμα ομόνοιας και ομοψυχίας, με το τελικό ποσό, που προέκυψε μετά από τις διαβουλεύσεις και τις εκατέρωθεν προτάσεις του τελευταίου διμήνου, να είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με το αρχικό.

  Με το ποσό αυτό ωφελημένοι βγαίνουν και οι 18 δήμοι της Ηπείρου, που θα κληθούν να καταβάλλουν λιγότερες εισφορές, επομένως δε θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν στους δημότες τους, επιπλέον οικονομικά βάρη. Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο, ότι θα ισχύσει και για το 2021, για το οποίο θα πρέπει να γίνει συζήτηση από την αρχή, με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, η πανδημία.

  Το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ φτάνει τα 2,928 εκ. ευρώ εκ των οποίων ο δήμος Ιωαννιτών θα κληθεί να καταβάλλει ποσό 1,164 εκ ευρώ, όπως είχε αναφερθεί άλλωστε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου που αποτέλεσε τον προάγγελο των χθεσινών εξελίξεων. Τα ποσά μάλιστα που επιμερίζονται ανά δήμο, είναι πιθανό να αναμορφωθούν εκ νέου προς τα κάτω μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Φορέα, τόσο από τον πρόεδρό του Νίκο Καλατζή, όσο και από τους Μιχ. Πλιάκο και Χρ. Τσιρογιάννη αντίστοιχα. Ο δεύτερος μάλιστα εμφανίστηκε και δικαιωμένος, καθώς υπήρξε η δημόσια παραδοχή από το προεδρείο, ότι ο όρος «ενιαία τιμολογιακή πολιτική» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον Μάρτιο μέχρι και χθες, δεν περιγράφεται στη σχετική ΚΥΑ, αλλά ήταν «ένας δικός μας όρος», όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζής.

  Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση ο Φορέας ενέκρινε και το τεχνικό του πρόγραμμα και την πρόταση για μειώσεις των εισφορών στους ορεινούς δήμους.

  «Ο Φορέας υποχρεούται να επιμερίσει το κόστος λειτουργίας του που προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια και στους 18 δήμους της Ηπείρου και αυτό κάναμε. Συμφωνήσαμε σήμερα για το τρέχον έτος και μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστεί να συζητήσουμε για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής του 2021», ανέφερε ο κ. Καλαντζής.

  Ικανοποίηση

  Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος τόνισε από την πλευρά του, πως μέχρι το τέλος του έτους, ο Φορέας θα κληθεί να αναμορφώσει πιθανότατα εκ νέου προς τα κάτω το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, αφού εκκρεμούν ακόμη σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία των ΣΜΑ και το προσωπικό του Φορέα.

  «Ζήτησα να συνταχθεί μελέτη κοστολόγησης και τιμολογιακής πολιτικής για το 2021, ώστε να πάμε με αυτήν στα δημοτικά μας συμβούλια και να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

  Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις πλέον εφικτές και κοστολογημένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εισφορές των δήμων στον ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

  Τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι δήμοι το 2020 φαίνονται στον πίνακα.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ