Δευτέρα 03.08.2020
More

  Λιγότερες εισφορές, μικρότερα βάρη στους δημότες

  Λίγο κάτω από τα 3 εκ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, σχεδόν 1,5 εκ. λιγότερο από το ποσό που είχε αρχικά υπολογισθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν και άρχισαν να εκδηλώνονται οι μαζικές αντιδράσεις από τους δήμους της ΠΕ Ιωαννίνων και κυρίως από τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων, τον δήμο Ιωαννιτών.

  Η συνεδρίαση της Τρίτης, που πραγματοποιήθηκε με βασικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020, ολοκληρώθηκε σε κλίμα ομόνοιας και ομοψυχίας, με το τελικό ποσό, που προέκυψε μετά από τις διαβουλεύσεις και τις εκατέρωθεν προτάσεις του τελευταίου διμήνου, να είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με το αρχικό.

  Με το ποσό αυτό ωφελημένοι βγαίνουν και οι 18 δήμοι της Ηπείρου, που θα κληθούν να καταβάλλουν λιγότερες εισφορές, επομένως δε θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν στους δημότες τους, επιπλέον οικονομικά βάρη. Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο, ότι θα ισχύσει και για το 2021, για το οποίο θα πρέπει να γίνει συζήτηση από την αρχή, με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, η πανδημία.

  Το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ φτάνει τα 2,928 εκ. ευρώ εκ των οποίων ο δήμος Ιωαννιτών θα κληθεί να καταβάλλει ποσό 1,164 εκ ευρώ, όπως είχε αναφερθεί άλλωστε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου που αποτέλεσε τον προάγγελο των χθεσινών εξελίξεων. Τα ποσά μάλιστα που επιμερίζονται ανά δήμο, είναι πιθανό να αναμορφωθούν εκ νέου προς τα κάτω μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Φορέα, τόσο από τον πρόεδρό του Νίκο Καλατζή, όσο και από τους Μιχ. Πλιάκο και Χρ. Τσιρογιάννη αντίστοιχα. Ο δεύτερος μάλιστα εμφανίστηκε και δικαιωμένος, καθώς υπήρξε η δημόσια παραδοχή από το προεδρείο, ότι ο όρος «ενιαία τιμολογιακή πολιτική» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον Μάρτιο μέχρι και χθες, δεν περιγράφεται στη σχετική ΚΥΑ, αλλά ήταν «ένας δικός μας όρος», όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζής.

  Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση ο Φορέας ενέκρινε και το τεχνικό του πρόγραμμα και την πρόταση για μειώσεις των εισφορών στους ορεινούς δήμους.

  «Ο Φορέας υποχρεούται να επιμερίσει το κόστος λειτουργίας του που προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια και στους 18 δήμους της Ηπείρου και αυτό κάναμε. Συμφωνήσαμε σήμερα για το τρέχον έτος και μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστεί να συζητήσουμε για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής του 2021», ανέφερε ο κ. Καλαντζής.

  Ικανοποίηση

  Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος τόνισε από την πλευρά του, πως μέχρι το τέλος του έτους, ο Φορέας θα κληθεί να αναμορφώσει πιθανότατα εκ νέου προς τα κάτω το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, αφού εκκρεμούν ακόμη σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία των ΣΜΑ και το προσωπικό του Φορέα.

  «Ζήτησα να συνταχθεί μελέτη κοστολόγησης και τιμολογιακής πολιτικής για το 2021, ώστε να πάμε με αυτήν στα δημοτικά μας συμβούλια και να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

  Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις πλέον εφικτές και κοστολογημένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εισφορές των δήμων στον ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

  Τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι δήμοι το 2020 φαίνονται στον πίνακα.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Μητροπολίτης Μάξιμος- Προσέλευση στις εκκλησίες με προσοχή και ευθύνη

  Για την εφαρμογή των νέων μέτρων και τη χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

  Θετικό κρούσμα στα Γιάννενα- Το πρώτο μετά από καιρό

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας από τα Ιωάννινα που βρέθηκε θετική στον κορωνοιό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 1-2 Αυγούστου.

  Τι αλλάζει για μάσκες, γάμους, νοσοκομεία και ΜΜΜ- Nέα μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων

  Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έφερε και νέα μέτρα, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.  

  16.353 επιχειρήσεις έκαναν χρήση των μέτρων

  Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο έκανε χρήση των δυνατοτήτων που πρόσφερε το ελληνικό κράτος.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.