Δευτέρα 25.10.2021
More

  «Λυγίζουν» από τα βάρη οι επιχειρήσεις

  Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

  Μέσα στα πολλαπλά, σχεδόν καθημερινά σοκ από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα, οι επιχειρήσεις της χώρας δέχθηκαν ένα ακόμη την Δευτέρα, με την ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων, που ανέστειλαν την εφαρμογή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 για τον Νοέμβριο, μεταθέτοντας την περίοδο πληρωμής για το νέο έτος ώστε να αφορά και τον μήνα Δεκέμβριο.

  Με την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, είναι προφανές, ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα καταστούν στην πράξη δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα είναι αισθητά μειωμένος, αφού όπως παραδοσιακά συμβαίνει, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας της τακτοποίησης των περισσότερων εκκρεμοτήτων, με τιμολόγια, πληρωμές και άλλα και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν περιθώρια για να πληρούνται τα κριτήρια της προκαταβολής.

  Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε, ότι οι επιχειρήσεις της χώρας μέσω των εκπροσώπων τους παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, που προφανώς αντιλήφθηκαν, ότι η μεγάλη ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα 4, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί σε οικονομικό επίπεδο, πολύ δε περισσότερο εάν αντίστοιχη εικόνα παρατηρούνταν και με την Επιστρεπτέα 5.

  «Ας καταλάβει όμως και ο κόσμος, ότι ο επιχειρηματίες δεν έχουν ούτε μισθούς, ούτε δώρα, ούτε επιδόματα, αλλά προσδοκούν μία αληθινή στήριξη από την Πολιτεία. Η Επιστρεπτέα είναι δάνειο και τίποτε άλλο. Το μόνο που δεν είναι επιστρεπτέο, είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ήπειρο, με ένα πρόγραμμα 45 εκ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά της Ηπείρου», ανέφερε.

  Η σταδιακή λειτουργία της αγοράς

  Το λιανεμπόριο με τις καλύτερες και πλέον αισιόδοξες προοπτικές, πηγαίνει για επαναλειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου με τον κ. Δημητρίου ωστόσο να υπενθυμίζει, την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων που ήταν η επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ώστε να προετοιμαστούν για την περίοδο των Χριστουγέννων. «Πώς μπορούν να πείσουν, ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε ένα εμπορικό κατάστημα, όπου εισέρχονται ένας – ένας, και δεν μεταδίδεται στα σούπερ μάρκετς, όπου ταυτόχρονα εξυπηρετούνται δεκάδες πελάτες, ή στις ουρές των εταιρειών ταχυμεταφοράς που περιμένουν να εξυπηρετηθούν». Τα ακόμη πιο δυσάρεστα σχετίζονται με την εστίαση και τον ξενοδοχειακό κλάδο για την περίοδο των Χριστουγέννων, με τους επαγγελματίες να μην τρέφουν πολλές ελπίδες για αναστροφή της κατάστασης, ειδικά από τη στιγμή, που οι πληροφορίες τουλάχιστον αναφέρουν, ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.

  Οι διευκολύνσεις γίνονται χρέη

  Η κυβέρνηση στο μεταξύ ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση για τη μείωση του ενοικίου στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις σε ποσοστό 40% για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις. Ωστόσο ο κ. Δημητρίου ανέφερε, πως εκείνο που δεν έχει καταφέρει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι από πού θα βρεθούν τα έσοδα στις επιχειρήσεις που μένουν με κρατική εντολή κλειστές, ώστε να πληρώσουν το 60% του μηνιαίου μισθώματος αλλά και τους τρέχοντες λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ. «Έχουμε μία αγορά που κατρακυλά, όπου τα έξοδα συνεχώς ανεβαίνουν και δημιουργούνται νέα χρέη που θα απαιτηθούν όλα μαζί. Πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη, ο κ. Κουρμούσης μας είπε, ότι όλα αυτά τα χρέη θα μπουν σε ρύθμιση και θα ενταχθούν στον Πτωχευτικό Κώδικα. Είναι μία βόμβα, που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ