Κυριακή 23.06.2024
More

  «Μάτια» πάνω από την Ήπειρο ελέγχουν για φωτιές

  Σε λειτουργία το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής με κάμερες υψηλής ευκρίνειας

  Νέες δυνατότητες στον άμεσο εντοπισμό μίας εστίας πυρκαγιάς επομένως και στην ταχύτερη κινητοποίηση για την αντιμετώπισή της, δίνει η σύγχρονη τεχνολογία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

  Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα διαθέτει έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, που δίνουν τη δυνατότητα 24ωρης παρακολούθησης σχεδόν του συνόλου της γεωγραφικής επικράτειας της Ηπείρου, εντοπίζοντας κάποια συμβάντα πυρκαγιάς μέχρι και σε απόκρημνες και δύσβατες περιοχές, που είτε δεν υπάρχει είτε είναι πολύ μικρή η ανθρώπινη παρουσία.

  Με τις κάμερες αυτές που λειτουργούν ήδη σε πλήρη ανάπτυξη, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μπορεί να ενεργήσει άμεσα, όπως εξήγησε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απ. Βασδέκης, μειώνοντας το χρόνο ανταπόκρισης, από τον αντίστοιχο που θα μπορούσε να υπάρξει μετά από ειδοποίηση πολίτη στο τηλεφωνικό κέντρο.

  Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν από μία από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας στην περιοχή του Δρίσκου, εντοπίστηκε ένα σημείο, πίσω από τα Μάρμαρα, μεταξύ Κόντσικας και Ασβεστοχωρίου, στο οποίο φαινόταν κάτι παρόμοιο με καπνό και σύννεφο σκόνης ως αποτέλεσμα χωματουργικών εργασιών.

  Παρότι το τηλεφωνικό κέντρο δεν δέχθηκε κάποια κλήση από πολίτη, το Κέντρο Επιχειρήσεων έδωσε εντολή ώστε να κινηθεί προς το σημείο ένα πυροσβεστικό όχημα, για διακρίβωση του συμβάντος.

  «Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει σημαντικά γιατί μας δίνει τη δυνατότητα πέραν των άλλων να ελέγξουμε και σε πραγματικό χρόνο, αν η ενημέρωση που έχουμε από κάποιον πολίτη είναι και πόσο ακριβής, γιατί κάποια φορά μπορεί να υπερβάλλει ή να υποτιμά την κατάσταση. Επίσης όμως έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε την κατάσταση σε σημεία, που δεν έχουμε την αντικειμενική δυνατότητα να παρακολουθούμε από κοντά με πληρώματα, ή σε περιοχές, που δεν είναι κατοικημένες», ανέφερε ο κ. Βασδέκης.

  «Καθοδήγηση» των οχημάτων

  Ένα δεύτερο σύστημα που έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και αφορά σε ολόκληρη τη χώρα, δίνει τη δυνατότητα της πλήρους αποτύπωσης και καταγραφής του συνόλου των οχημάτων της Πυροσβεστικής, του σημείου στο οποίο βρίσκονται, την επάρκεια νερού στις δεξαμενές, την επάρκεια καυσίμων και τα στοιχεία της ταυτότητας του πληρώματος.

  «Με το σύστημα αυτό έχουμε τη δυνατότητα από το Κέντρο να δούμε που βρίσκεται κάθε όχημα και να καθοδηγήσουμε το κάθε πλήρωμα και τον συντονιστή κάθε επιχείρησης, για το που πρέπει να κινηθεί για να επανατροφοδοτήσει τις δεξαμενές με νερό, από τα υδροστόμια», σημείωσε ο κ. Βασδέκης.

  Προετοιμασία

  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης επιχειρησιακής ετοιμότητας για να αντιμετωπίσει ένα πιθανώς δύσκολο καλοκαίρι, αν ληφθούν υπόψιν οι προγνώσεις και εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κατανομής των δυνάμεων, η διασπορά των μέσων και αναμένεται και η ολοκλήρωση της κατανομής και της άφιξης των εναέριων μέσων, που υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά τις 20 Ιουνίου.

  Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας πραγματοποιούνται και ασκήσεως ετοιμότητας, όπως η άσκηση «Διά Πυρός» που έγινε την περασμένη εβδομάδα, στα Σύβοτα, με επίκεντρο μάλιστα του σεναρίου, τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση ατόμων μέσω θαλάσσης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ