Κυριακή 23.01.2022
More

  Με δύο καταθέσεις ξεκίνησε η δίκη για τις εικόνες

  Θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη

  Με τις δύο πρώτες καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων το πρωί της Πέμπτης η πολύκροτη και πολυαναμενόμενη δίκη για τις κλοπές των εικόνων και των ιερών κειμηλίων στην Ήπειρο, αλλά και αλλού, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

  Με βάση αυτό, παραπέμφθηκαν σε δίκη και κάθονται στο εδώλιο πέντε συνολικά κατηγορούμενοι από τους έξι που αναφέρονται, καθώς ο ένας έχει ήδη αποβιώσει.

  Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε χθες σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και της Πολιτικής Αγωγής, τόσο για το δικονομικό σκέλος της υπόθεσης, όσο και επί των καταθέσεων των δύο πρώτων μαρτύρων. Χθες, πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν στο δικαστήριο, ο ηγούμενος του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου στα Άγραφα Καρδίτσας, από όπου τα Χριστούγεννα του 2006 αφαιρέθηκαν από αγνώστους εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας και ο αρχιμανδρίτης, ηγούμενος της ΙΜ Βοτσάς Σεραφείμ Καχριμάνης, στη δικαιοδοσία της οποίας Μονής ανήκουν οι Ναοί στο Μακρίνο και στο Βισικό, τους οποίους είχαν ρημάξει οι αρχαιοκάπηλοι, αφαιρώντας δεκάδες εικόνες, ιερά σκεύη, κειμήλια, βημόθυρα, ευαγγέλια και μανουάλια.

  Για την πρώτη περίπτωση, όπως ανέφερε ο μάρτυρας τρεις από τις εικόνες που είχαν κλαπεί εντοπίστηκαν σε γκαλερί στη Μεγ. Βρετανία και στη Γερμανία αντίστοιχα και έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ δύο ακόμη έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους από το υπ. Πολιτισμού.

  Ο αρχιμανδρίτης κ. Καχριμάνης από την πλευρά του κατέθεσε επί δύο και πλέον ώρες στη δίκη, περιγράφοντας στη διάρκειά της τις δραματικές εικόνες που αντίκρισε και ο ίδιος και οι κάτοικοι των χωριών όταν αντίκρισαν το εσωτερικό των ναών σε Μακρίνο και Βισικό αντίστοιχα.

  Ο κ. Καχριμάνης κατηγόρησε ευθέως τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων, αρχιμανδρίτη επίσης και πρώην πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ότι διέθετε αντικλείδι από την εκκλησία στο Κουκούλι, που επίσης έγινε μεγάλη κλοπή τα Χριστούγεννα του 2009, ενώ για τον δεύτερο των κατηγορουμένων, με καταγωγή από την Καλαμπάκα Τρικάλων, τόνισε, ότι ο ιδιοκτήτης της Temple Gallery του Λονδίνου ήταν εκείνος που τον κατονόμασε ως το πρόσωπο που του πούλησε τις εικόνες, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε, προερχόταν από τις κλοπές εκκλησιών στην Ήπειρο.

  Η κατάθεση του Σεραφείμ Καχριμάνη προκάλεσε ιδιαίτερες εντάσεις στη διάρκειά της, με τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, να αντιδρούν έντονα σε πολλές αναφορές του μάρτυρα που αφορούσαν τους πελάτες τους.

  Παράσταση Πολιτικής Αγωγής από το Δημόσιο

  Η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ξεκίνησε με μία πολύωρη δικονομική διελκυστίνδα , με αφορμή το αίτημα παράστασης Πολιτικής Αγωγής από το Ελληνικό Δημόσιο από την Ιερά Μονή Βοτσάς και ακόμη από Ιερούς Ναούς σε άλλες περιοχές της χώρας (Πάρος, Ξάνθη, Σαμαρίνα, Φάρσαλα κ.λπ), από τις οποίες επίσης έχουν κλαπεί εικόνες και κειμήλια την ίδια περίοδο, που χρονολογείται η δράση του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

  Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης ώστε να μην υπάρξει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά αποδέχθηκε την πρόταση του Εισαγγελέα για να παρασταθεί η Πολιτική Αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου αρχικά και των υπολοίπων αυστηρά όμως στο πλαίσιο των περιπτώσεων, που αφορούν την πιθανή εμπλοκή των κατηγορουμένων για τα κατά περίπτωση αδικήματα στους συγκεκριμένους Ναούς που εκπροσωπούν. Η δίκη διεκόπη το μεσημέρι και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 το πρωί με καταθέσεις μαρτύρων από τον συνολικό κατάλογο των 27 μαρτύρων, ενώ μάρτυρες υπεράσπισης πρότεινε και η υπεράσπιση.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ