Κυριακή 26.05.2024
More

  Με «εκπτώσεις» επανέρχεται ο διάλογος για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου

  Αρκετές εκπτώσεις χωρίς να είναι σαφές ακόμη τουλάχιστον το ύψος τους, φαίνεται πως περιλαμβάνει τελικά η συζήτηση μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ταμείου Εθνικής Άμυνας και δήμου Ιωαννιτών για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, τουλάχιστον σε σχέση με τις πριν από έναν ακριβώς χρόνο δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

  Ήταν τότε που ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Ήπειρο που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, ανέφερε στην τοποθέτησή του, ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης προς την τοπική κοινωνία για την παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον δήμο Ιωαννιτών. Έκτοτε, μεσολάβησαν εθνικές και δημοτικές εκλογές και οι συζητήσεις «πάγωσαν» με τους εμπλεκόμενους φορείς όμως να ξεκινούν και πάλι τον διάλογο αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των νέων ηγεσιών στον δήμο Ιωαννιτών και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  Οι συζητήσεις δεν έχουν μπει ακόμη στην ουσία τους, η ανακοίνωση ωστόσο του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα που συναντήθηκε για το θέμα με τον υφυπουργό Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, προαναγγέλλοντας την επανέναρξη του διαλόγου, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς γίνεται λόγος για αποδέσμευση του μεγαλύτερου μέρους και όχι του συνόλου του στρατοπέδου.

  «Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ξεκινάει σύντομα συνεννοήσεις με τη νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων, προκειμένου να εξευρεθεί η αμοιβαία βέλτιστη λύση για το θέμα του στρατοπέδου Βελισσαρίου, με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΣ για αποδέσμευση του μεγαλύτερου μέρους του στρατοπέδου. Ήδη το γραφείο του Υφυπουργού έχει επικοινωνήσει προς τούτο με το γραφείο του δημάρχου, κ. Μπέγκα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Ήταν σαφές εξαρχής βέβαια πως οι συζητήσεις ούτε εύκολες ήταν ούτε φυσικά υπήρχε περίπτωση το Ταμείο Εθνικής Άμυνας να αποδεχθεί μία πρόταση για άνευ όρων παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου, πολύ δε περισσότερο, όταν στην επίμαχη έκταση υπάρχουν ακόμη και σήμερα λειτουργικές μονάδες και σχήματα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

  Γινόταν λόγος ωστόσο για συγκεκριμένους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι εάν εφαρμοστούν, θα τύχουν της αποδοχής του Ταμείου και η διαδικασία θα προχωρήσει. Οι όροι αυτοί ήταν η παραχώρηση στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, ισάξιας δημοτικής έκτασης εντός του ορίων του δήμου Ιωαννιτών, στην οποία να υπάρχει η δυνατότητα της πολεοδόμησης και επίσης, η ανάληψη του κόστους της μετεγκατάστασης σε άλλο χώρο – πιθανώς στο στρατόπεδο Περάματος – τόσο του Λόχου Υλικού Πολέμου όσο και του Λόχου Τεχνικού, με την Περιφέρεια Ηπείρου να έχει δηλώσει τη θετική της διάθεση το προηγούμενο διάστημα για την ανάληψη από μέρους της, της σχετικής δαπάνης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ