Πέμπτη 25.07.2024
More

  Με εστιασμένο στόχο τη Στέγαση και την Εργασία

  Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ξεκινά στην πόλη για 20 οικογένειες

  Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα περισσότερο στοχευμένα προγράμματα που έχει ανακοινώσει και υλοποιεί το υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το οποίο πρόκειται να υλοποιήσει σε τοπικό επίπεδο ο δήμος Ιωαννιτών.

  Ο λόγος για το πρόγραμμα με τίτλο «Στέγαση και Εργασία» με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, μέσω του οποίου επιδοτείται για δύο χρόνια, η στέγαση, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, η αγορά οικιακού εξοπλισμού, αλλά και η επιδότηση εργασίας για ένα έτος, με την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για το δεύτερο έτος. Επιδοτείται ακόμη η δημιουργία νέας επιχείρησης και η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι άστεγοι, οικογένειες ή άτομα που φιλοξενούνται σε δομές ή υπνωτήρια, σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας ή σε δομές παιδικής προστασίας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

  Ο προϋπολογισμός με τον οποίο ξεκινά το πρόγραμμα για τον δήμο Ιωαννιτών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για 20 οικογένειες και μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ενώ ήδη ένας αριθμός 10 δυνητικών δικαιούχων έχει υποβάλλει αίτηση.

  Η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μέσω της οποίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα,  τόνισε, ότι ένας από τους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

  «Οι αλλεπάλληλες κρίσεις οδηγούν σε δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής. Μέλημά μας είναι η άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και όσων προκύπτουν. Οι υπηρεσίες του δήμου αποτελούν στυλοβάτη στην προσπάθεια αυτή και η άντληση πόρων από τα προγράμματα είναι το μέσο για να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές ανάγκες», υπογράμμισε η κα Κωτσαντή.

  Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος σε συνεργασία με την Κοινωνική του Υπηρεσία και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

  Η διαδικασία

  Η διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρόη Ζηκίδου αναφέρθηκε στους απώτερους στόχους του προγράμματος, που είναι η μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, η κινητοποίηση για επανένταξη στον κοινωνικό, η ανάπτυξη συνεργειών με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  – Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία).

  – Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Αστέγων ή Υπνωτήρια.

  – Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας.

  – Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

  «Καλούμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να προσέλθουν, για να ενημερωθούν και  να υποβάλλουν την αίτησή τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα», κατέληξε η κα Ζηκίδου.

  Η συνδρομή των φορέων

  Η ΕΨΕΠ αποτελεί τον φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα στον δήμο Ιωαννιτών. Ο πρόεδρός της Παναγιώτης Κρανάς ευχαρίστησε την δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του δήμου για την συνεργασία.

  «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους φορείς που μπορεί να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας, ώστε να τους παραπέμψουν στις υπηρεσίες του δήμου και να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό, ότι ένας από τους σκοπούς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε την συνδρομή όλων των φορέων ώστε να τους παραπέμψουν στις υπηρεσίες και θέλουμε την βοήθεια από τις τοπικές επιχειρήσεις για να απορροφηθούν οι άνθρωποι αυτοί στην εργασία», ανέφερε ο κ. Κρανάς.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ