Πέμπτη 13.06.2024
More

  Η Επανάσταση των Καλαρρυτών ως συμβολή στην Εθνική Παλιγγενεσία

  Παρουσιάζεται το βιβλίο του Απ. Κατσίκη

  Έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές μίας τοπικού χαρακτήρα Επανάστασης, παράλληλα όμως και μία παρουσίαση της ιστορικής πραγματικότητας, αποτελεί το βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απ. Κατσίκη που παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 20.30 στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

  Το βιβλίο του κ. Κατσίκη έχει τίτλο «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία. Η Επανάσταση των Καλαρρυτών ως Συμβολή στην Εθνική Παλιγγενεσία» και στο περιεχόμενό του αναφέρεται στην Επανάσταση των Καλαρρυτινών, μαζί και του γειτονικού Συρράκου.

  «Αυτό που ήθελα με το βιβλίο μου, ήταν να κάνω γνωστά τα γεγονότα της εποχής και να αποδώσουμε τα εύσημα, τιμή και ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές που δεν ήταν εμπειροπόλεμοι, που δεν είχαν εξωτερική βοήθεια από κανέναν και όμως ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης. Μία ιδέα που εμπεριέχει ιδεολογικούς συμβολισμούς υψηλού επιπέδου και τα νήματα αυτά προσπαθώ να τονίσω στο βιβλίο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσίκης σε συνέντευξη Τύπου, προαναγγέλλοντας την αυριανή εκδήλωση.

  Για τη σημασία της προσπάθειας του κ. Κατσίκη για την ανάδειξη ενός ιστορικού γεγονότος που μέχρι πρότινος έμενε στην αφάνεια ή στο απόλυτο σκοτάδι, μίλησαν ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάν. Σεντελές και εκ μέρους του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών, η Μαργαρίτα Γκογκάκη.

  Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Ηλίας Σκουλίδας,

  Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Συντονισμός: Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος, Προϊστάμενος ΕΡΑ Ιωαννίνων

  Συμμετέχει ο Κώστας Γεροδήμος με το συγκρότημά του.

  Διοργάνωση: Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η ΠΙΝΔΟΣ» σε συνεργασία με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τη Τ.Κ Καλαρρυτών.

  Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ