Παρασκευή 29.03.2024
More

    Με κριτήρια η αγορά του διατηρητέου ακινήτου

    Σε δύο βασικά σημεία στηρίζεται η σκέψη της περιφέρειας Ηπείρου μέσω του Περιφερειακού Ταμείου να προχωρήσει στην αγορά διατηρητέου ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
    Το πρώτο είναι η στέγαση του Ταμείου, όπως όμως και άλλων εναλλακτικών επιλογών με την αξιοποίηση κονδυλίων, που δεν μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς, αλλά μπορεί κιόλας να καταλήξουν στα ταμεία του κράτους και να αξιοποιηθούν από εκεί.

    Το δεύτερο σημείο είναι αυτό της αξιοποίησης – διάσωσης ιστορικών διατηρητέων κτηρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως είναι κάποια παλιά χάνια – πανδοχεία, για τα οποία μάλιστα έχουν συνταχθεί και πρόδρομες μελέτης συντήρησης και αναστήλωσης από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων.

    Το κρίσιμο ζητούμενο όμως είναι σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα ακίνητα, να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες, υπάρχουν συνιδιοκτησίες και μάλιστα περισσότερων από 10 ατόμων.

    Με τις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Καχριμάνης απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και τους «Ορίζοντες Ηπείρου», για τους λόγους που τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιούνται με άλλο τρόπο, όπως για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
    «Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί το Περιφερειακό Ταμείο να γίνει τράπεζα, είναι άλλο θέμα. Τράπεζα από το Περιφερειακό Ταμείο Ηπείρου αποκλείεται από τη νομοθεσία και από τη λειτουργία του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η πρόταση για την αγορά διατηρητέου ακινήτου έγινε από διακεκριμένο Αρχιτέκτονα – Καθηγητή, με σκοπό να διασωθεί ένα από τα λιγοστά που έχουν μείνει στο ιστορικό κέντρο, στην πορεία όμως διαπιστώθηκε, ότι την ίδια κατάσταση, άρα τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και άλλα ακίνητα.

    «Το Περιφερειακό Ταμείο, αποφάσισε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, προκειμένου να αξιοποιήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν για την εξόφληση του δανείου που είχε λάβει η πρώην Κρατική Περιφέρεια για την ανακατασκευή τμήματος του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο στεγάζονται σήμερα οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Κράτους. Σε διαφορετική περίπτωση τα αναξιοποίητα και μη δεσμευμένα διαθέσιμα υπήρχε κίνδυνος να περιέλθουν στο Δημόσιο», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, που τόνισε, ότι οι σκέψεις αξιοποίησης εκτός από τα γραφεία του Περιφερειακού Ταμείου περιλαμβάνουν και το Κέντρο Έρευνας – Καινοτομίας της περιφέρειας Ηπείρου.

    Νέα γέφυρα στον Άραχθο

    Στο μεταξύ, την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή νέας γέφυρας Αράχθου στην περιοχή Πλάκας Τζουμέρκων (2ης επαρχιακής οδού)», προϋπολογισμού 3,9 εκ. ευρώ, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για έργο της πράξης «Αποκατάσταση – βελτίωση 2ης επαρχιακής οδού από θέση Πηγάδια έως Πράμαντα και κατασκευή νέας γέφυρας Αράχθου στην περιοχή Πλάκας Τζουμέρκων».

    Η νέα γέφυρα, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή γέφυρα μπέλλεϋ, θα έχει συνολικό μήκος 107,8 μέτρα και ταυτόχρονα θα κατασκευαστούν προσβάσεις συνολικού μήκους 350 μέτρων.

    Ο κ. Καχριμάνης αναφερόμενος στη θετική αυτή εξέλιξη μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όταν δίπλα έγινε υπερπροσπάθεια από πολλούς να γίνει η γέφυρα Πλάκας ξανά, εμείς θεωρήσαμε υποχρέωση να κάνουμε αυτή τη μελέτη. Στη συνέχεια θα κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις που έχουμε ξεκινήσει είτε στην περιοχή Μονολιθίου είτε από το ποτάμι και πάνω προς Άγναντα και Πράμαντα».

    10 εκ. για το ΤΕΠΙΧ

    Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, έχει συστήσει Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) στο οποίο έχουν διατεθεί ως «προίκα» 10.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ανατέθηκαν προς διαχείριση στο ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») – καθώς όπως τόνισε «εμείς δεν είμαστε τράπεζα, ούτε μπορούμε να επιλέξουμε ποιος θα πάρει και ποιος όχι δάνειο».

    Το ΕΠΑΝΕΚ, εξήγησε, σε όσους μπαίνουν στα προγράμματα του ΕΦΑΠΑΕ και χρειάζονται δάνειο, χορηγεί 50% του δανείου χωρίς τόκο και το άλλο 50% ο επενδυτής μπορεί να το λαμβάνει από εμπορική τράπεζα και έτσι στο σύνολο του δανείου ο τόκος μειώνεται στο μισό.
    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ