Τετάρτη 29.05.2024
More

  Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια»

  Στην τελική ευθεία εισήλθαν από χθες οι εκδηλώσεις για την 107η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913. 

  Τις φετινές εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, που θα παραστεί στην αυριανή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση με την οποία θα κορυφωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις.

  Κεντρική εκδήλωση

  Η κεντρική πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου γίνεται σήμερα Πέμπτη στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, όπου μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου Μ. Ελισάφ, την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας και θα ακολουθήσει συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου.

  Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος, ενώ από σήμερα θα βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων, έχοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

  Υπάρχουν, επίσης, σήμερα και αύριο και ποικίλες άλλες παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού, όπως τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Τα Γιάννενα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο» στη Δημ. Πινακοθήκη, που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στις 18.30, η έκθεση με τίτλο «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος», που φιλοξενείται στα στα ΓΑΚ, η οποία εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την παρέλαση, όπως και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιατρού Ξενοφώντα Κοντιάδη, επίσης από τον Προκ. Παυλόπουλο, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο κ. Παυλόπουλος ακολούθως, θα επισκεφθεί το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, όπου θα ξεναγηθεί από τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο.

  Μνημόσυνο σε Μπιζάνι και Λόφο Αβγού

  Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου, όπου έγινε τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση από αξιωματικούς της 8ης Ταξιαρχίας Πεζικού και συνεχίστηκε με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στον τύμβο των Μπιζανομάχων. Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, οι αντιπεριφερειάρχες Οδ. Πότσης και Αγνή Νάκου – Δασούλα, ο αντιδήμαρχος Ευαγ. Πήχας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Ιωαννιτών και το δήμο Δωδώνης, ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος κ. Μπολομύτης, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηπείρου Κων Δούβαλης, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απ. Βασδέκης, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, αλλά και μαθητές των σχολείων της περιοχής.

  Το μεσημέρι εψάλη τρισάγιο στο Λόφο Αβγού, στον δήμο Δωδώνης, όπου έχει φιλοτεχνηθεί ο τύμβος των 333 Μπιζανομάχων.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ