Τρίτη 28.06.2022
More

  Μεγάλο το ρίσκο για τα πανηγύρια

  Την ανάκληση της απόφασης με την οποία την ευθύνη του ελέγχου έχουν οι δήμοι, ζητά η ΠΕΔ από το υπ. Εσωτερικών

  Ελάχιστες είναι οι απόπειρες Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων φορέων, να διοργανώσουν και το φετινό καλοκαίρι κάποιο παραδοσιακό πανηγύρι, αφού η δυνατότητα που δόθηκε για τη διοργάνωσή τους, από την αρμόδια Επιτροπή Υγείας και την Πολιτική Προστασία εμπεριέχει τόσο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που καθιστούν τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων, σχεδόν αδύνατη.

  Ακόμη όμως κι εκεί όπου καταβάλλεται προσπάθεια να τηρηθούν στο απόλυτο τα μέτρα και οι προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική απόφαση, δημιουργούνται νέα προβλήματα, λόγω της πρόβλεψης, ότι η οικεία δημοτική αρχή σε κάθε δήμο όπου διεξάγεται η όποια εκδήλωση είναι κύρια και αποκλειστικά υπεύθυνη, για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων. Η παράγραφος αυτή σε συνδυασμό με την αδυναμία των δήμων να συστήσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφού πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν υπάρχουν στους περιφερειακούς δήμους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που είναι προφανώς αδύνατο να οδηγήσει σε πιστή τήρηση των μέτρων.

  Η ΠΕΔ Ηπείρου με επιστολή της προς τον υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις, ζητώντας την ανάκληση της σχετικής απόφασης και πρόβλεψης για την ευθύνη και αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν οι δήμοι.

  «Δε γίνεται, όχι γιατί η αυτοδιοίκηση έχει επιπλέον βάρη που δεν της αναλογούν, αλλά γιατί η μη εφαρμογή των προϋποθέσεων και όρων της απόφασης, λόγω της πραγματικής αδυναμίας της, θα οδηγήσει τελικά στη μη τήρηση των μέτρων άρα στην αύξηση του κινδύνου για την διασπορά του ιού. Θα έχουμε δηλαδή ένα τελείως αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο και είναι πολύ εύκολο να χαθεί το μέτρο. Είναι κρίμα γιατί το φετινό καλοκαίρι αρχίσαμε να βγαίνουμε από το τούνελ και η εύκολη λύση, που θα ήταν να μη δώσουμε καθόλου άδειες, θα μας οδηγούσε τελικά σε πισωγύρισμα της κατάστασης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ